Аргументите на дядо Николай срещу сурогатното майчинство

Аргументите на дядо Николай срещу сурогатното майчинство
Кажете ми, ако днес приемем „сурогатното майчинство", как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, трафика на хора?, пита дядо Николай. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пловдивският митрополит Николай нарече децата, родени от сурогатни майки, „непълноценен продукт" в свое обръщение от сряда.

Ето и неговите 6 аргумента против репродуктивния метод, посочени в обръщението на митрополит Николай към клира и миряните на Пловдивска епархия, публикувано на сайта на Светия Синод на Българската православна църква:

1. Два дни след като припомних позицията на Светия Синод за „сурогатното майчинство" и бях надлежно обруган, медиите гръмнаха с новината, че дете е било предложено за продан в интернет. Срещу 5000 евро. Всички са възмутени. Всички питат колко трябва да е оскотял един човек, за да продава децата си в интернет? Е, добре. Аз питам: каква е разликата между несретната жена, чието дете е било предложено за продажба в сайта „БГ мама" и бъдещите майки, които ще продават „сурогатните" си деца на законно основание? Защо осъждат нея и приятеля й днес, защо изобщо осъждаме жените, за които медиите всекидневно пишат, че продават децата си, макар и не през интернет? Ами че нали утре това ще е законово уредена, обществено-полезна дейност?

2. Според тълковния речник на българския език „сурогат" означава „Продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт; непълноценен заместител; ерзац". Поне в това отношение инициаторите на тази модерна практика са честни: това не е майка, а непълноценен заместител-ерзац; това дете няма да е дете, а непълноценен продукт. Вижте, колко ясно са ни го казали. Продукт. Стока.

3. Кажете ми колко трябва да е оскотяло едно общество, което мълчи, когато някой му предлага да бъде създадена правна възможност за майките да „отдават под наем" и да продават утробите си? Има ли съмнение, че това ще е бизнес? Кажете ми кое е това, което може да накара една жена, да извади плода на утробата си и да го предаде в ръцете на друга жена? Човеколюбие? Любов към бездетните? Или скотско отчаяние, породено от безпътица, безработица и физически глад?

4. Кажете ми, ако днес приемем „сурогатното майчинство", как утре ще продължим да отхвърляме проституцията, сводничеството, продажбата на бели робини, трафика на хора? С какви аргументи? Че то принципът е един и същ. Бизнес и свобода на договарянето. Защо да не се узаконят направо и те?

5. Твърди се, че такъв подход щял да реши демографските ни проблеми. Как? Като бедните раждат за богатите, може би? Как пък човечеството толкоз хиляди години не се е сетило да прибегне към толкова лесен и прост метод за облекчаване на демографските проблеми и страданията на богатите? Аз, кой знае защо, имам чувството, че някой ни подсказва: „Понеже утре няма да имате средства за прехрана, затова ще ви дадем възможност да продавате децата си". Моля Ви, убедете ме, че не съм прав.

6. Казват, че това било европейска практика и не бива ние да се делим като някакви провинциалисти. Аз пък четох интервю на италиански евродепутат, християн-демократ, който казва, че в Италия такъв закон няма шанс. И чух, че в САЩ само четири щата са го узаконили. Не може ли да поизчакаме малко? Като се узакони във всичките щати – пък тогава да го мислим.

#митрополит Николай #сурогатно майчинство #бременност #утроба #бебе #трафик на хора

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници