Двойно повече мераклии за пагон тази година

Двойно повече мераклии за пагон тази година
A A+ A++ A

"За първите 9 месеца на 2018 година в армията ни бяха постъпили 325 военнослужещи войници, тази година за същия период са 602, тоест почти двойно". Това обяви в старата столица Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов. 

Каракачанов пристигна във Велико Търново за да се включи в празника на НВУ „Васил Левски“, след което уважи и заключителното събитие от кампанията „Бъди войник“, която се реализира от Министерство на отбраната. 

По думите му кампанията „Бъди войник“ е успешна и ефективна, но трябвало да се потърсят и други начини, с които да бъдат приобщени повече млади хора към военната професия. "От кампанията „Бъди войник“ очевидно има ефект и ако го съчетаем с трите години, в които увеличаваме заплатите по решение на Правителството на Република България със средно по 10%, виждаме, че това е пътят, през който можем да приобщаваме повече млади хора към военната професия", добави той. Въпреки това той смята, че военните окръжия трябва да бъдат много по-активни в местата, в които присъстват. Като допълнителен ефект изтъкна, че ще е добре да има и по-разширена форма в средните училища. "Надявам, че промените, които подготвяме в Закона за отбраната и въоръжените сили, в частта да създадем възможност за доброволна военна служба, ще дадат възможност на повече хора да изберат професията на военнослужещите", каза военният министър.

Красимир Каракачанов допълни, че относно часовете по военно обучение в училищата има много разногласия, като не скри, че имат спорове с МОН, от където смятали, че петте часа, които има в момента в училищата били достатъчни. Каракачанов даде да се разбере, че тези часове не само са малко ами направо излизшни и, каза че трябва да са поне от порядъка на 15-20 часа в годината с възможност и за практическо запознаване с воинския живот, в което можело да влиза и доброволен летен курс.  По думите му вместо децата да изучават неща, които никога няма да им влязат в практиката и в живота, е по-хубаво да изучават българската история, в която военната служба е най-красивата и славна част от нея.

Министърът уточни, че в началото на следващата година се очаква да бъдат приети промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за въвеждането на доброволната казарма. "От догодина се очаква да се възстанови доброволната казарма. За издръжка на войниците и за ремонти на базите в бюджета на Министерството на отбраната са планирани 4 млн. лева",  отбеляза още Каракачанов. По думите му въвеждането на доброволната казарма е в управленската програма на правителството, но процесът се забави, защото трябвало да бъде уточнена финансовата част.  „Ние сме го замислили в три модула – три, шест и девет месеца доброволно, и с опция, ако след това имаш желание, на практика тази подготовка, която си получил, ти е основата, на която ти веднага можеш да постъпиш в армията, ако желаеш“, уточни той. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници