Акушери: Децата от сурогатни майки не са продукт

Акушери: Децата от сурогатни майки не са продукт
Д-р Любомир Дамянов посочи, че е много важно законодателят да предвижда нещата, а акушерите с удоволствие ще му дадат техните предложения. Снимка: gradvelin.com
A A+ A++ A

Да се нарече детето, родено от сурогатна майка, „продукт” е брутално, заяви председателят на Асоциация на българските акушер-гинеколози д-р Любомир Дамянов по повод становището на пловдивския митрополит Николай.

В свое обръщение митрополит Николай заяви, че „роденото от сурогатна майка дете е непълноценен продукт”.

Свещеникът цитира тълковния речник, в който според него „сурогат" означава „Продукт, който е непълноценен заместител на друг продукт; непълноценен заместител; ерзац". Поне в това отношение инициаторите на тази модерна практика са честни: това не е майка, а непълноценен заместител-ерзац; това дете няма да е дете, а непълноценен продукт. Вижте, колко ясно са ни го казали. Продукт. Стока".

Така на четири пъти, митрополитът използва думата „продукт" за децата, които ражда сурогатната майка.

Думата „продукт" всъщност липсва в определението на „сурогат".

Според Български тълковния речник, издаден от издателство „Наука и изкуство" през 2001 г. под „сурогат" е посочено: „Заместител, който не притежава в същата степен качествата, свойствата на заместваното вещество, материал", предаде БГНЕС. Д-р Любомир Дамянов не приема да се говори за децата от сурогатни майки като за „продукт".

Според него да се говори така е грубо и не е човешко. Той заяви, че живеем в 21 век и си призна, че не ходи на църква, защото не му е необходимо.

„Съвестта ми е чиста, душата ми е спокойна. Хубаво е да не се месим брутално в душевния живот на хората. А и духовниците нека да помагат, в края на краищата всички го правим за хората. Не трябва да се забранява, забраната води до корупция, не искаме продукция,” посочи специалистът.

„Опитът показва, че сурогатите майки се изместиха в Украйна. Нека те да си седят тук,” каза специалистът.

Неговият опит показва, че преди години е имало много жени, които са си задържали бременността и са лежали в клиниките по патология на бременността.

Д-р Любомир Дамянов посочи, че е много важно законодателят да предвижда нещата, а те като специалисти с удоволствие ще му дадат техните предложения.

„Сурогатното майчинство трябва да го има, то е основна методика. Има жени, на които са им махнати матките, освен сурогатно майчинство тя няма шанс да стане майка. Тя си има яйчници, но няма матка. Има и обратните случаи. Няма яйчници – донорство. Тия неща досега частично са регламентирани, така че хубаво е да има разум,” обясни специалистът.

От Асоциация на българските акушер-гинеколози в петък се обявиха и за това жените да раждат с Цезаровото сечение след информирано съгласие.

20%, максимъм 25% от родилките раждат с цезарово сечение според информацията на д-р Любомир Дамянов. Според него само 2-3% от тях са родили с цезарово сечение по желание на пациента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници