Дариткова: Радев преднамерено търси политическа криза

Дариткова: Радев преднамерено търси политическа криза
A A+ A++ A

„Аз слушах анонси от изказването на държавния глава. Запознала съм се с основните му упреци и не мога да приема нито един от тях. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. А условия за такава не съществуват, защото правителството е стабилно. Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП", коментира председателят на Парламентарната група ПП ГЕРБ Даниела Дариткова пред Нова телевизия вчерашната реч на Румен Радев, с която той сне доверието си от кабинета.

„Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет”, смята тя.

Президентът трябваше да бъде по-ясен и конкретен - какво означава "Да сложим край" и това сваляне на доверие. Защото е ясно, че край се слага с избори, а такива ще има догодина, коментира депутатът от ГЕРБ Това Биков пред bTV. Ще има край, когато той спечели тези избори, така че когато говори от името на народа, е добре президентът да се вслушва във фактите, които е породил изборът на този народ.

Не е проблем, че е критичен към управлението, а че не предлага алтернатива. Неговият Стратегически съвет, събран преди година, не излезе с никаква стратегия, обяви депутатът от ГЕРБ. Според мен вчера си откри предизобраната кампания, доста рано и по неподходящ начин, заключи Биков.

Политологът Димитър Ганев коментира така случилото се: "Снемането на доверието е резултат от последователната линия на президента Радев на критичност към управляващите, която достигна най-висока точка с този акт. Въпросът е докъде може да стигне Радев и как ще работят президентската институция и правителството, защото те имат споделени правомощия в областта на външната политика, на отбраната и на сигурността. Би било безотговорно да няма поне някаква комуникация между основните институции”.

Кабинетът на Борисов пак оцеля

Според него държавният глава вижда този скандал със СРС-тата като обща акция между правителството и прокуратурата, насочени срещу него. „Той се опитва да пакетира правителство и прокуратура и да направи най-добрия познат ход открай време, а именно атаката е най-добрата защита”, каза още Ганев.

„Президентът като пряко избран от българските граждани има легитимност и интерес да отправя политически послания на най-високо ниво. „Разводът” с кабинета е такова политическо послание. Той казва „Стоп”. СРС-то е част от чувството на президента, че изпълнителната, законодателната и съдебната власт застава срещу него. Нормално е президентът да се дистанцира с един такъв акт като снемането на доверието”, коментира политическият анализатор Слави Василев.

„Премиерът най-вероятно е знаел за тези записи. Фактът е, че главният прокурор е решил да покаже свръхактивност. Факт е, че президентът е въвлечен в тези записи. По-притеснително е ако премиер и президент вървят в „пакет”, заяви Василев.

По думите му е важно на върха на държавата да има различни мнения. Той уточни, че президентът не за първи път е в позиция, в която трябва да се защитава. А напрежението щяло да се покачва. „Напрежение има и то ще се покачва. Нито президентът ще се откаже от мандата си, нито премиерът ще подаде оставка”, заключи Василев.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници