(ВИДЕО) Манган тече от чешмите на едно от най-големите села у нас, хората се боят да вземат душ

(ВИДЕО) Манган тече от чешмите на едно от най-големите села у нас, хората се боят да вземат душ
A A+ A++ A

От чешмите в домовете на село Брестовица тече манган. Да, истина е. Въпросният ужас продължава вече 10 дни в едно от най-големите села у нас, което отстои на десетина километра от Пловдив. Селото има над 4000 жители и е известно като винената столица на България, а много пловдивчани имат вили в китното местенце. Сигналите за течащия от чешмите манган вече са стотици, но решение на проблема към момента няма.

ВИЖТЕ ТУК КЛИП СЪС ЗАМЪРСЕНАТА С МАНГАН ВОДА

Novinite.bg научи от местни, че са сезирали институциите, които обаче не успяват да има дадат отговор кога ще могат да пият чиста вода вкъщи и дали ще има наказани. Хората споделят, че някои нямат възможност да си купуват бутилирана вода, а други не са се къпали от над седмица, защото манганът е толкова концентриран, че със сигурност би причинил поражения върху кожата.

Водното огледало близо до село Кадиево, което е част от МВЕЦ, най-вероятно е променило водния поток на подводните води и е причина за открития манган над нормата в Брестовица. Това предположи главният инженер на ВиК - Пловдив Антон Гълъбов. И допълни, че са информирали министерства и чакат техните становища. 

Междувременно експертите вече са обследвали района и са установили, че няма алтернативни водоизточници наоколо. Единственото решение на проблема е инсталиране на пречиствателно съоръжение. Изграждането му обаче ще отнеме не по-малко от 3 месеца, тъй като трябва да се обследва къде е най-разумно да се направи, каза  инж. Гълъбов. От ВиК търсят и бързи мерки за намаляване на мангана, като една от тях вече е приложена - сондажът с най-високо съдържание на елемента е спрян.  

Кметът на община Родопи, в която попада село Брестовица, опитва да замаже скандала като осигурява минерална вода и водоноски на хората отвреме-навреме, твърдят брестовичани. Количествата обаче са малко и не стигат за всички в голямото село, оплакват се хората. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници