Мистерия е как е дошъл COVID-19 у нас, болниците в Плевен и Габрово са под карантина

Мистерия е как е дошъл COVID-19 у нас, болниците в Плевен и Габрово са под карантина
A A+ A++ A

Пациенти и медици, които са били в контакт със 75-годишната жена, дала положителна проба за коронавирус в Габрово, вече са тествани. Пробите им, около 30 на брой, са изпратени в София. Това съобщи за NOVA д-р Минко Михов, изпълнителент директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”. По същия начин се процедира и в Плевен, където с положителна проба е 27-годишен мъж, болен от вирусна пневмония. Окончателните резултати от пробите на двамата ще станат ясни след 10 часа днес.

Пациентката е постъпила на 3 март с диагноза пневмония. Пробата й за коронавирус е взета на случаен принцип, защото е с остро респираторно заболяване. Не сме имали съмнения, че може да е заразена. Сега тя е изолирана. Състоянието й е стабилно, обясни д-р Михов. И допълни, че 75-годишната жена не е контактувала с много хора преди да бъде хоспитализирана. В нейната стая били настанени още двама души. Проби обаче са взети от всички хора, лежали и работили в цялото отделение от 3 март насам.

Болницата е под карантина, не се допускат външни лица, свижданията са спрени. Ще приемаме спешни случаи”, каза още директорът на лечебното заведение в Габрово. И поясни, че до получаване на окончателните резултати няма да се предприема нищо повече. Все още няма яснота как е разнесено заболяването, предвид че и двамата потенциално заразено не са напускали страната. Според медицински лица то може да е пренесено от пътуващ човек, който е прекарал болестта сравнително леко и безсимптомно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници