Щабът: Бременните са податливи на заразяване с новия вирус, шанса да го предадат на плода е малък

Щабът: Бременните са податливи на заразяване с новия вирус, шанса да го предадат на плода е малък
A A+ A++ A

Бременните са податливи на заразяване с коронавирус. Шансът майката да го предаде на новороденото е минимален. Това стана ясно на сутрешния брифинг на оперативния щаб.

"Бременните претърпяват физиологични промени по време на бременността, които ги правят по-чувствителни към всички респираторни вируси, включително и коронавирус. Бременни са податливи на заразяване с това заболяване. Не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето. По време на раждането е възможно да се предаде, затова се препоръчва цезерово сечение. По време на кърмене няма опасност бебето да се зарази. Тоест шансът новородено дете да се зарази от боледуваща майка е минимален или никакъв", обявиха от Националния щаб.

 

Броят на заболелите от коронавирус у нас до този момент остава 81, заяви ген. Мутафчийски.


Генералът показа и готовите защитни облекла.

"Облеклата са надеждни, леки, с дишаща мембрана, здрави и най-вече многократни. С 10-15 пъти по-надеждни са от еднократните. Издържат на 50 цикъла за пране", обясни проф. Мутафчийски.

„Приближаваме 200 000 случая на заразата общо в света. Регистрирани са нови 7 980 заболели от коронавирус само за изминалото денонощие. В Италия с положителни проби за COVID-19 са 31 500 души, в Испания – 11 000, Германия – 9 300. В Южна Корея има 93 нови случая, Китай са 13 само. Във Франция ще тестват само отишлите в тежко състояние пациенти. В Гърция - почти 400, в Румъния - 17”, поясни за световната обстановка проф. Мутафчийски.

До момента не се очаква друг град освен Банско да остане под карантина.


Проф. Тодор Кантарджиев обяви, че се работи по отваряне на лаборатории в Бургас и Пловдив, като специалисти от тези градове трябва да минат обучение.

"Виждам, че наистина са се ограничили хората и има някаква мобилизация в обществото, което е изключително радостно", заяви началникът на щаба в отговор на въпрос относно поведението на българските граждани. "Най-елементарното, което можем да направим, е да се подложим на самоизолация и да спазваме лична хигиена, да бъдем отговорни за своите възрастни роднини и близки, да проявим солидарност."

"Не можем да правим оценка на мерките, те са навременни и адекватни. Още преди да има регистрирани случаи бяхме наложили мерки", коментира генералът.


"Много държави по света не постъпиха по този начин и претърпяват критики, защото единственото доказано нещо, което има ефект, е социалното изолиране", добави проф. Мутафчийски.

Според началника на щаба скоро броят на заразените в Италия ще достигне този в Китай, а все още е рано да се каже дали в България мерките ще имат резултат.

"Допреди няколко дни влизащите в България средно бяха около 40-60 хиляди на ден. Това са изследванията, които бяха направени за цялата епидемия в Китай. Отрицателният резултат не е отрицателен, само положителният може да се смята за относително достоверен. Безсмислено е да се тестват всички, влезли в страната, това е излишно харчене на пари и на труд и нямаме капацитета да го направим. Имаме 3 случая от тези 81 души, които имат по 2-3 отрицателни теста, преди да се появи положителният", разкри проф. Мутафчийски.

"Не мога да знам какъв е капацитетът на частните лаборатории, но той не е безкраен. Всички възмутени и хистерични граждани може да си правят изследвания в частните лаборатории и да не натоварват здравната система. От пробите в частните лаборатории шест проби се потвърдиха, а две не се потвърдиха", заяви шефът на ВМА.

Относно оставките на медиците във Втора градска болница генералът заяви, че ги смята за неоснователни.

"Не намирам достатъчно основание у колегите. Коронавирусът е нов вирус, но не прави ново заболяване. Според мен това е реакция на паника", коментира той.

В най-тежко състояние е жената с инсулт, но тя до момента няма дихателна недостатъчност, ако има хора в изключително тежко състояние, това ще бъде оповестявано в отделна част в изявлението.

"Хора, които имат клинични оплаквания или имат леки клинични оплаквания, мястото им е вкъщи. Чак когато има сериозен, тогава се постъпва в болница. Това че има кашлица, хрема или температура, това не е основание за болница. Тези, които са в тежко състояние, отиват последни в болницата и какво заварват - панаир от възмутени граждани", заключи проф. Мутафчийски.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино