Ето как ще работи парламентът в извънредната ситуация?

Ето как ще работи парламентът в извънредната ситуация?
A A+ A++ A

В извънредната ситуация около коронавируса страната се оказа с неработещ парламент. Стигна се до задънена ситуация, в която трябва да се реши как да се заседава оттук нататък. Не е ясно дали може да се гарантира сигурността на депутатите от заразяване, след като вече един народен представител бе диагностициран с COVID-19.

След като Хасан Адемов от ДПС бе приет за лечение в болница, всички депутати бяха викнати на спешно тестване. Провали се и гласуването на актуализацията на бюджета, която е свързана с отпускането на средства за икономическите мерки за справяне с кризата след коронавируса. На този етап всички заседания бяха отменене и се търси вариант как да работят депутатите.

Оказа се, че Конституцията не предвижда дистанционно гласуване. Чл. 81 (3) гласи: Гласуването е лично и явно, освен когато Конституцията предвижда или Народното събрание реши то да бъде тайно. Според депутатите самата необходимост да е лично гласуване не предполага неприсъствие в зала. Бившият председател на 42-рото Народно събрание Михаил Миков обаче коментира, че „лично и явно“ не означава „присъствено“. Пред БНР той обясни, че трябва да се помисли за варианта за дистанционно гласуване по най-бързия начин.

В правилника на Народното събрание също не се уточняват промени в начина на гласуване при извънредни обстоятелства. Ето какво е записано там:

Чл. 66. (1) Гласуването е лично. Гласува се "за", "против" и "въздържал се". Гласуването се извършва явно. Народното събрание може да реши отделно гласуване да бъде тайно.
(2) Явното гласуване се извършва чрез:
1. компютризирана система за гласуване;
2. вдигане на ръка;
3. ставане от място при поименно извикване по азбучен ред и отговаряне със "за", "против" и "въздържал се";
4. саморъчно подписване;
5. поименно изписване имената на народните представители и начина на тяхното гласуване чрез компютризираната система за гласуване.
(3) При компютризираната система гласуването става чрез биометрични данни на всеки един народен представител или чрез система, задействана с биометрични данни на всеки един народен представител.
(4) Тайното гласуване се извършва с бюлетини.

Някои юристи вече допускат възможността да се изпрати питане до Конституционния съд за възможните гласувания. Целта е да се намери вариант, в който може да се осигури необходимата дистанция на депутатите един от друг.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници