Novinite.bg позна! Блокираха изцяло етническата махала в Брестовица! Българи и роми кръстосаха шпаги в нета

Novinite.bg позна! Блокираха изцяло етническата махала в Брестовица! Българи и роми кръстосаха шпаги в нета
A A+ A++ A

Ромската махала в голямото пловдивско село Брестовица вече е тотално блокирана от полиция и жандармерия, КПП-та са разположени на изходите на квартала. Междувпрочем, още вчера Novinite.bg прогнозира, че това ще се случи, предвид плъзналият коронавирус там, след като 2 семейства се завърнаха от гурбет в чужбина. 

9 от съобщените нови 11 случая на COVID-19 в Пловдивско са именно във винарската столица на България, каквато се явява Брестовица. Така потвърдените проби наброяват 13, сред тях и дете на 9 години – без симптоми, както и 17-годишен тийнейджър. Всичките са контактни  на обявените вчера положителни лица от селото, съобщи по данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева. 

От общо 13-те лица в над 3-хилядното село Брестовица, които са положителни за COVID-19, 3 са хоспитализирани. Лошата вест р, че от тях има един починал пациент в болница – мъж на 70 години с придружаващи заболявания - исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност. Останалите са под карантина.

След консултация с директора на ОДМВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев е взето решение и се затваря кварталът, в който живеят фамилиите, докато не излязат резултатите на всички изследвани от семейния кръг и не стане ясно, че вирусът е ограничен, уточни областният управител.

Става въпрос за две семейства. Член на едно от тях се е завърнал от Германия. заразените фамилии са с добър социален статус и спазват разпоредените противоепидемични мерки от РЗИ. За отбелязване е, че цялата ромска махала в Брестовица се отличава с примерно поведение, добри финансови възможности, не крадат и не създават проблеми, както е характерно за други гета из страната. Точно този факт дава надежди, че коронавирусът ще бъде овладян и няма да се стигне до по-сериозни последствия.

От община "Родопи" продължават с дезинфекцията в Брестовица, а вчера властниците в района проведоха среща с циганските лидери в района и стиковаха как ще действат.

Novinite.bg обаче научи, че вече има сериозно напрежение между българите в селото и тези в етническата махала. Макар доскоро те да деляха всичко, сега положението не е такова. В социалните мрежи дори се стигна до жестоки нападки между роми и българи. Как ще завърши това е рано да се прогнозира, но определено селото в Родопската яка в момента е най-новото огнище на зараза у нас и са необходими още по-крути мерки. И то не само епидемиологични!

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници