Шпигел с нова унищожителна статия: В България няма правов ред, а журналисти биват бити и заплашвани

Шпигел с нова унищожителна статия: В България няма правов ред, а журналисти биват бити и заплашвани
A A+ A++ A

Случаят с преградено парче държавна земя край морето в България предизвика хиляди хора на протест по улиците на големите български градове. Той показва и че почти 15 години след приемането на страната в ЕС в нея не могат да се наложи истински правов ред, коментира престижното списание „Шпигел“ в поредица материали за България тези дни. Правната сигурност на хората зависи от желанията на властимащите, юридическата система е под политически контрол. Случаи на корупция стигат до нея рядко, а журналисти, които пишат за това биват заплашвани и бити.

Но за разлика от Виктор Орбан, Бойко Борисов почти никога не е тема в Брюксел, признава списанието. „Шпигел“ припомня и че Ахмед Доган освен основен балансьор в много правителства и лидер на партия, която осигурява често властта, е и бивш агент на ДС.  

След като припомня случая с искането на Христо Иванов плажът на Росенец да бъде отворен за граждани, „Шпигел“ припомня и че един от възпитаниците на Доган е депутатът Делян Пеевски, който контролира голяма част от българските медии.

„Той беше един от отговорните за най-големия банков фалит в постокмунистическа България през 2014 г., който вкара страната в тежка финансова криза“, пише списанието. Журналистите обаче предупреждават и че срещу ДПС има антитурски и расистки настроения от страна на българските националисти.

„Шпигел“ разказва  и за конфликта между Радев и Борисов, като смята, че протестите по улицата са заради акцията на Христо Иванов и почти едновременния с това обиск на президентството. Списанието разказва  и за снимките и видеоклипа, на който се вижда как Борисов спи в стая с пачки и златни кюлчета, близо до главата си държи и боен пистолет.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници