Математик от БАН начерта 4 сценария за развитието на коронавиуса

Математик от БАН начерта 4 сценария за развитието на коронавиуса
A A+ A++ A

Четири сценария за развитие на заразата с коронавирус в България начерта математикът от БАН проф. Николай Витанов, ръководител на екип от учени, които правят математически прогнози към Националния оперативен щаб. В най-лошия от тях в края на есента заразените вече ще са 6-цифрено число, заяви Витанов в предаването "Неделята" по "Нова телевизия". Той изтъкна, че около 20% от българите не спазват мерките и това е причината вече има над 10 хиляди заразени, за което той самият е предупреждавал.

Има около 1.5 млн. човека, за които вирус няма, не спазват никакви мерки. Поради тази причина излязохме от благоприятния сценарий. Ако продължаваме така, не ни очакват добри времена, предупреди математикът. В първия сценарий, който Витанов определи като най-благоприятният, в края на август заразените ще бъдат 11 500, а в края на септември - 13 500. Това е при условие, че всички в страната спазват мерките срещу коронавируса.

Вторият сценарий е при ситуация, в която 80-те процента, които сега спазват мерките, продължат така, а част от другите 20% също започнат да ги спазват. Тогава в края на август ще има поне 14 хиляди случая, а в края на септември - не по-малко от 20 хиляди. По-песимистичният сценарий е този, при който 80% спазват мерките, а 20% не. Тогава в края на август ще има поне 16 хиляди случая, а в края на септември - около 25 хиляди.

Има и четвърти сценарий. За него няма да кажа числа, защото ако кажа, веднага ще скочат хора и ще кажат, че плаша хората. При този сценарий се очаква здравната система да започне да отказва, каза Витано. Той посочи, че ако се сбъдне тази най-тежка прогноза в страната може да се стигне до 4-цифрено число на починалите от COVID-19.

"Не гарантирам, че общият брой на заразените ще бъде 5-цифрено число в края на септември", каза Витанов и уточни, че ако се стигне до този най-песимистичен сценарий очаква до декември заразените да достигнат 6-цифрено число.

"Хората трябва да се пазят. Не се прецаквайте, пазете себе си и близките си, дезинфекцирайте се, мийте си ръцете", посъветва ученият. Той добави, че болниците вече са добре запасени материално, благодарение на усилията на щаба, но стои проблемът с недостига на медици. Ако се стигне до отказ на здравната система, първо ще започнат проблеми в малките населени места. Първо ще гърмят бушони в провинцията и постепенно ще се стигне и до най-големите болници, коментира той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници