Арман Бабикян специално за Novinite.bg: В Отровното трио имаме самочувствие да бъдем в политиката! Площадът е алтернативата на оялата се власт

Арман Бабикян специално за Novinite.bg: В Отровното трио имаме самочувствие да бъдем в политиката! Площадът е алтернативата на оялата се власт
A A+ A++ A

Стефан МАРКОВ, Novinite.bg

PR специалистът, общественик и политически анализатор – Арман Бабикян, е сред най-споменаваните личности в последните месеци. Няма и как да е иначе, след като варненецът е сред водачите на протестите срещу кабинета на Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и сочените за кукловоди на паралелна държава – Ахмед Доган и Делян Пеевски, както и порочната система, която задушава България. Бабикян е член на т. нар. „Отровно трио“, което неуморно вече 70 дни дава кураж, идеи и енергия на протестиращите. За отбелязване е, че позицията му срещу властимащите у нас, далеч преди тези 70 дни, е ясна и категорична. Отдавна той громи управляващите, а гласът му се чува отчетливо – преди отразяван само в някои медии, а сега оглушително – на площада под прозорците на властта. Със сигурност мнението на Арман Бабикян е интересно за всички, а думите му са следени под лупа. Ето защо Novinite.bg го потърси за интервю, а той, въпреки натоварения си график, откликна.

Г-н Бабикян, написахте в социалната мрежа, че съжалявате човека Бойко Борисов, който е безгласна буква и не може да вземе решение сам. Че си мисли, че е на власт, но не е. Кой е неговият кукловод?

За всички е видно, че в подобни ситуации Борисов постъпва по друг начин. Вече сме го наблюдавали - три пъти е хвърлял оставка при възникване на проблем с неговата репутация или добро приемане от обществото. Днес е точно обратното – намира се на дъното на своята популярност и въпреки това, със зъби и нокти, стои на власт. Логичен е изводът, че има други скрити фактори, които го карат да вземе такова решение. Кворум в Народното събрание се крепи от ДПС - това също е очевидно за всички. Ясно е, че влиянието на Делян Пеевски и подобни бизнес интереси надделяват над желанието на 65% на българското общество за промяна в управлението.  

Протестите продължават вече над 2 месеца, а управляващите и главният прокурор са се запънали. Какво трябва да се случи, за да си хвърлят оставките?

За тези два месеца тапата на страха се отпуши и властта загуби един от основните си ресурси – принудата и уплаха от наказание. Бяха взети много министерски глави, между които и тази на Владислав Горанов, правосъдния министър и т.н., в опит да се успокои и уталожи общественото напрежение. Бяха раздадени на ангро стотици милиони, за да може социалната мотивация на протестиращите да бъде „захранена“ и съответно притъпена. Нито едно от тези действия на властта не успя. Обратно – протестите се разраснаха и това доведе до десетки критични материали в най-авторитетните американски и западноевропейски медии. Лицето на властта лъсна пред всички партньори на Борисов, особено пред страните от ЕС и НАТО. Международната репутация на този вид авторитарно управление пътува към дъното. Така нареченото „запъване“ на власт е илюзорна представа за управление. Бойко Борисов никога повече няма да бъде министър-председател на България. Въпросът вече не е дали, а кога де юре ще бъде сложен край на тази криза. Той не може да си обясни как така трима души изскочиха от общественото битие и вдигнаха това недоволство, което нито една опозиционна партия не можа да направи. Предполагам, че след време ще получи отговор на този въпрос.

Отровното трио често осветлява протести на българи по цялото земно кълбо. Какво значи фактът, че недоволни от ситуацията у нас има в Австралия, Канада, Мозамбик и къде ли още не…

Да, протести на българи има на пет континента, защото в повечето случаи те са свободни и живеят в демократично уредени страни. Те прекрасно си дават сметка как изглежда една истинска демокрация. Повечето от тях имат роднини, приятели и не желаят такъв живот за тях в България. Не малко от тях са избягали, защото тук не са намерили справедлив начин за развитие и са потърсили щастието си другаде, но продължават да обичат България. Често под въпрос бяха поставени и изборните им възможности, покрай различните промени, затрудняващи ги да упражнят правото си на глас. България е навсякъде, където има българи. Това изглежда не е ясно само за авторитарната власт на Борисов и съдружниците му. Живеем в мобилен и модерен свят, но всеки се чувства привързан по особен начин към родината си. Българите дори със своята миграция доказват каква е представата им за хубав живот. Те не пътуват към Северна Корея, за да се установят там. Нито към Беларус, а към Западна Европа и Съединените щати. Има един известен израз и ако го преформулираме, ще звучи така: милиони българи гласуваха „с краката си“.

Всъщност, названието Отровно трио май беше измислено от Сашо Диков?

Да, преди около 4 години реши да ни лепне този етикет, защото сметна, че с коментарите си прекалено остро „тровим“ властта на диктатора. И въпреки неприятния си оттенък, този етикет остана, но Сашо Диков може спокойно да се счита за кръстник на Триото. 

Имате ли Вие, Николай Хаджигенов или Велислав Минеков политически амбиции? Иначе казано – имате ли самочувствието, че можете да предложите качествено нова алтернатива, защото именно въпросът кой ще дойде след сегашните е доста често задаван…

Ние на практика правим политика. Да правиш политика е дори да засадиш едно дръвче. Това е еко политика. Когато искаш да свалиш една ояла се и корумпирана власт, това е политика. Ние правим и в момента политика, а и не виждам защо да нямаме самочувствие, в сравнение с пожарникари, партийни секретари на БКП, събрани по бензиностанциите министри и редица други кадри на днешното управление. Площадът и протестът е алтернативата на днешното управление. Властта произтича от гражданите, а не обратното. На трибуната на митинга говориха около 400 души – професори по медицина, учени от БАН и Софийския университет, уважавани юристи, финансисти, прекрасни български студенти, завършили престижни университети…. Не мога да изброя всички, но грамотни и съвестни българи има и е лъжа, че няма кой да поеме алтернативата и управлението на България. Всички тези хора трябва да бъдат привлечени с потенциала си за управлението на страната. Това е истинската алтернатива. Ние тримата никога не сме били безучастни наблюдатели, но дойде ден, в който трябва да излезем на улицата и затова, ако се наложи, ще създадем ръжен, който да бие през ръцете всеки, който се самозабрави и реши да управлява по начина, по който виждаме властта днес.

 

Синът Ви – Хаго, също е част от уличните вълнения от самия им старт. Какво струва на един млад човек като него това да зареже личния си и професионален живот, за да настоява за промяна и по-добро бъдеще?

Всички са на улицата. Радвам се, че съм го възпитал добре, защото гражданският протест е вид възпитание и за следващите поколения. Да бъдеш гражданин рядко се учи в училище, но протестът дава самочувствието на всеки, който иска да бъде свободен и има желание да настоява за правата си. Аз не мога да отговарям вместо него – той твърде отдавна е пълнолетен и прекалено грамотен и може да отговаря за себе си.

Красимир Каракачанов назова конкретни суми, които по думите му се плащат на протестиращите – тръгна от 30 лева за „статисти“ и стигна до 500 за „лидери на групи от по 10 души“…Вие какво си купихте със заработеното досега?

Г-н Каракачанов ще трябва да отговори за думите си пред съда, а при първа възможност бих му купил торбичка Била, за да стовари лъжите си вътре. Актуалният въпрос е обратният, защото той разполага с нашите общи пари и е логично да отговаря какво е правил с публичния ресурс в рамките на мандата си. Жалко е, когато някой управляващ си обяснява омерзението на народа от собственото му управление, с пари. Това означава, че живее със самочувствието, че е прекрасен, идеален и безпогрешен по рождение. Когато някой си обяснява всичко с пари, това издава манталитет. Но съм убеден, че има по-добри специалисти, които да се занимаят с психоанализа на г-н Каракачанов.

Има ли опасност протестиращите да се изморят или да се обезверят от това, че исканията им засега остават глас в пустиня?

Протестиращите са непреклонни, защото са търпели 11 години това управление и очевидно са склонни да пожертват усилия и да изхвърлят тези хора от властта. В същото време всеки ден управляващите съдружници губят подкрепа и ако не предприемат моментални действия, изборите за тях ще са катастрофални. Те са тези, които избират бързо или бавно и мъчително политическо оттегляне.

Пацифизмът, който проповядвате, от трибуната на протестите е похвален. Има ли обаче безкръвна революция и какво планирате занапред?

В цивилизованите европейски страни, в каквато твърди Борисов, че живеем, той отдавна трябваше да си е подал оставката и да е поел курс към предсрочни избори. Напротив, ние по цял ден слушаме басни за президента, обиди към нас тримата и протестиращите граждани, вицове за заплащане, насилие от полицията, арестувана озвучителна техника, пребити студенти, задържани и мълчание към въпросите, които задаваме, за едри корупционни практики. Ние, за разлика от Борисов, сме европейци и ще продължим неотклонно нашите протести. Революцията е друго понятие с болшевишки привкус, което той е изучавал по време на членството си в БКП. Очевидно е запомнил, че власт с кръв се взема и с кръв се дава, защото той окървави площада на 2-ри септември, без да задържи нито един от провокаторите в най-снимания участък в държавата. Това е доказателство за неговия манталитет, а не за нашите начини на протест.

Как ще коментирате вътрешните крамоли и заяждания на дребно между част от протестиращите и техните лидери най-вече?

В Отровното трио няма крамоли. Огромната част от гражданите знаят защо са на площада и прекрасно знаят какво искат. Ние нямаме право и не се месим във вътрешните работи на партиите.

Ще има Велико Народно Въстание – трето издание, какво ще се случи на него?

Вече го обявихме за 22-ри септември, когато смятаме, че е ден, в който отново трябва да воюваме за своята независимост, а не просто да я празнуваме. Защото днес сме зависими от мафията и олигархията, а не от волята на народа.

Оставки на Борисов и Гешев, Доган и Пеевски – аут от властовите лостове в задкулисието и електронно гласуване. Това ли са най-важните искания или има още нещо фундаментално, без което площадът няма да се опразни?

Има много реформи, които са необходими на България, но това са първите пречки, които трябва да бъдат преодолени, за да се продължи нататък. България е най-бедна в Европа, с най-висока смъртност, с архаична администрация, с огромен корупционен дял, слабо технологично развитие, с много функционално неграмотни хора и болно население. Трудно ще изброим всички проблеми, но за да стартира тяхното решаване, трябва първо да бъдат премахнати окупаторите на властта.

Как бихте оприличили Бойко Борисов с 2 думи и как Иван Гешев, Доган, Пеевски, Румен Радев, Христо Иванов?

Лексикони съм попълвал като малък, днес мисля, че не е време за това. Всеки се доказва с делата си, а не с думите. Така, че дайте им възможност сами да покажат какво представляват и какво не. Историята е тази, която ще напише последните думи.

ПОЗОВАВАНЕТО НА ПЪРВОИЗТОЧНИКА НА МАТЕРИАЛА - NOVINITE.BG,  Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО

#Арман Бабикян #интервю

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"