Кои са фаворитите в Шампионска лига 20/21

Кои са фаворитите в Шампионска лига 20/21
A A+ A++ A

След безпрецедентния сезон 2019/20 Шампионската лига се връща постепенно към обичайния си режим. Да, новата кампания стартира с цял месец по-късно, а мачовете от груповата фаза са „компресирани” в по два интервала от по 15 дни (или казано по друг начин – два етапа с кръгове в три поредни седмици). Целта е до Нова година да са ясни участниците в елиминациите, които през 2021 г. вече трябва да се проведат по добре познатата схема на разменено гостуване. Не се говори за финална осмица, каквато беше приложена в Лисабон, но и никой не отхвърля промени в сценария, тъй като пандемията COVID-19 не само не е отминала, но и се засилва в есенните месеци.

Това, което не се е променил от „нормалния” октомври 2019 г., са имената на фаворитите. Естествено, с най-големи шансове за нов трофей е настоящият му носител Байерн. Баварците впечатлиха с начина, по който стигнаха до 6-ата си Купа на европейските шампиони в Португалия. Техният противник във финала – Пари Сен Жермен, отново ще отправи поглед към покоряване на голямата цел. Но според bet365 България е по-вероятно трона на германския колос да бъде оспорен от английските претенденти. Шансовете на Манчестър Сити се оценяват на практика наравно с тези на Байерн, а Ливърпул, който триумфира през 2019 г., отново е сред големите фаворити.

Испанските клубове, които доминираха в ШЛ през по-голямата част от второто десетилетие на XXI век, също традиционно са сред претендентите. Преди старта на груповата фаза Реал Мадрид беше оценен наравно с големия си противник Барселона, като и двата гранда от Ла Лига са част от втората група на кандидатите за слава заедно с ПСЖ. В тази категория може да бъде поставен и Ювентус, който в два поредни сезона с Кристиано Роналдо в състава така и не успява да пробие до бленувания триумф. А това поставя още един въпрос:

Кога „ушатата” купа ще се върне в Италия?

За последно представител на Серия А триумфира в Шампионската лига през 2010 г. Тогава Интер, воден от Жозе Моуриньо, победи Байерн с 2:0. В следващите 10 години най-желаният трофей в европейския клубен футбол посети само три европейски държави – през повечето време беше в Испания (4 трофея за Реал и 2 за Барса), два пъти отиде в Англия (Челси през 2012-та и Ливърпул преди година), а Байерн освен през тази година спечели финала и преди седем лета.

Голям удар по престижа на „калчото”. Това е най-голямата пауза без победител от Италия от периода 1969-85 – 16 години тогава изминават между втория триумф на Милан и първия на Ювентус. „Росонерите” изобщо не са част от най-силния турнир за поредна година, а техните съграждани от Интер вече са част от една трета група – отбори, които не са определяни за сериозни претенденти, но все пак имат потенциала да стигнат далеч. В тази категория можем да поставим още Атлетико Мадрид, Челси, Манчестър Юнайтед, Борусия Дортмунд – клубове с големи традиции и със звездни мигове в ШЛ (всички, освен „дюшекчиите”, са печелили трофея). Всички изброени дотук отбори се очаква да бъдат в играта и след Нова година, а отпадането на който и да е от тях ще се приеме като изненада.

 

a

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници