КОВИД у нас: Кмет предложи държавата да поеме разходите за COVID болницата в Пловдив

КОВИД у нас: Кмет предложи държавата да поеме разходите за COVID болницата в Пловдив
A A+ A++ A

Примениха интервала на т.нар. „зелени коридори“ за пазаруване на гражданите над 65 г.

Те ще могат да посещават хранителните магазини между 08:00 и 10:00 ч., а не както беше обявено вчера - от 10:00 до 12:00. Това съобщиха от Столичната община.

Локдаун у нас би имало при увеличаване на броя на заразените и на смъртността", каза още Дончев. "Държавата успя да голяма степен да реорганизира болничната система. Вече не се поставя въпроса за апарати и дащитни средства. Сега сме много по-подготвени в сравнение с преди няколко месеца. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ.

"Правителството успява да управлява коронакризата, доколкото тя може да бъде управлявана. Има редица доказателства за това. Колкото до капацитета на другите политически сили да управляват каквото и да било, това перманентно е под въпрос%.".

"Изключително внимателно следим и какво правят другите държави, Има големи разлики с мерките, които бяха взимани напролет като тотален локдаун. Сега държавите предприемат избирателни мерки или локализирани, като се опитват да минат с минимум икономически щети през това препятствие. Опитваме се да правим същото - образно казано да се движим по ръба на бръснача. Дали има допълнителни други мерки, които могат да бъдан взети - да. Ескалиращи мерки, повишаване на контрола. Но считаме, че поне към днешен ден няма нужда те да бъдат предприемани, но при необходимост ще бъдат предприети", допълни той.

Почти всички градове в България поетапно затягат мерките в опит за овладеят новата вълна от коронавирус. 

Нови легла се разкриват и в Пловдив. Става дума за цяла болница, която се преобразува за лечение на коронавирус. Причината за това е нарастващият брой на заразени в региона и нуждата от допълнителни болнични легла.

Нова система в Пловдив ще насочва линейките към болниците със свободни легла. 

Това налага и създаването на първата COVID болница в страната. Преобразуването и ще стане поетапно, за да се подсигури и медицински персонал. Всяка седмица ще се преобразува по едно отделение. Първо ще бъде трансформирано кардиологичното. Очаква се да бъдат гласувани от Общинския съвет допълнителни средства за медиците, които ще работят на първа линия в новите отделения.

От днес се разкриват и нови 142 легла за лечение на COVID-19 в други три лечебни заведения. Очаква се първата в страната специализирана COVID болница да приеме до 120 средно тежки случая на коронавирусна инфекция.

На този етап в Пловдив не се предвиждат допълнителни ограничителни мерки срещу разпространението на заразата. Припомням, че ресторантите и нощните клубове работят до 23.30 часа.

В София с решение на Столичния оперативен щаб от утре, 7 ноември, се забраняват посещенията в молове на непълнолетни деца без пълнолетен придружител.

Създават се "зелени коридори" за пазаруване в хранителните магазини за гражданите над 65 г. между 10 и 12 ч на обяд.

По предложение на кмета към МЗ се създава организация за включване на част от ДКЦ (бившите поликлиники) в прегледите на граждани с грипоподобни симптоми.

Целта е:

- да се помогне на хората, които се нуждаят от преглед

- да се разтоварят големите болници от пациенти с леки симптоми и нужда от домашно лечение 

На директорите на ДКЦ е възложено в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи

- екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест

- пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания

В Русе от Областния оперативен щаб също наложиха нови ограничителни мерки. Причината за това е повишената четири пъти заболеваемост през последната седмица.

Ограничава се работното време на игрални зали и заведения за хранене и развлечения, които няма да обслужват клиенти в диапазона от 23.30 до 06.00 ч. През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове няма да бъдат допускани лица до 18-годишна възраст без придружител.

Въвежда се "зелен коридор" за хранителните магазини и аптеките и от 9 до 11 часа няма да бъдат допускани хора на по-млада възраст от 60 години.

От днес до края на месеца в област Разград няма да се допускат външни лица в специализираните институции за социални услуги, в детските домове и в домовете за възрастни към системата на социалните грижи.

Областният кризисен щаб забранява групови празненства на закрито. Ограничава се провеждането на пазари за стоки втора ръка и ежеседмични пазари в населените места.

В Благоевград пък удължават работното време на заведенията, за да се изравнят с другите градове.

Благоевградската болница вече има функциониращ кабинет за бързи и PCR тестове. Това решение се взе на заседание на Кризисния щаб. Последните почти 2 седмици на ресторантите бе наложено ограничение да обслужват клиенти до 21 ч., от утре вече ще могат да работят до 23 ч. Масите обаче ще трябва да се раздалечат, така че облегалките на столовете на съседните маси да бъдат на около 1 метър разстояние. Проверките показват, че до сега изискването за спазване на дистанция масово не се е спазвало. Заведенията ще могат да извършват доставки на храни по домовете 24 часа в денонощието.

Забранено е обаче обслужването на клиенти на гишета след 23 часа. Главният секретар на Община Благоевград Мария Стойнева бе категорична, че проверките за спазване на всички мерки ще бъдат още по-масови. Капацитетът на болниците в Благоевград, в които се настаняват заразени с COVID, вече е запълнен на 100%. За сега ще бъдат разкрити няколко нови легла, които да поемат пациентите с коронавирус през събота и неделя. 

Със заповед на директора на РЗИ се въвеждат нови мерки на територията на област Добрич от днес. До края на месец ноември се забраняват обществените мероприятия на закрито, въвежда се „зелен коридор“ за пазаруване за лицата над 60 години, въвежда се и вечерен час за заведенията за хранене и развлечения.

От днес със заповед на директора на РЗИ в Добрич д-р Светла Ангелова се въвежда зелен коридор от 8:00 ч. до 10:00 ч. за пазаруване в търговски обекти - магазини, аптеки и други, на  лица над 60 г., като се препоръчва лицата под тази възраст да не ги посещават в посочения времеви диапазон.

Въвежда се зелен коридор при общопрактикуващите лекари за лица с остри респираторни заболявания и грипоподобни симптоми от 12:00 ч. до 13:00 ч. преди обед и от 17:00 ч. до 18:00 ч. след обяд. Преустановяват се посещенията в заведения за хранене и развлечения след 23:00 ч. На пазарите и тържищата трябва да бъде осигурена дистанция от 1,5 м между маси, сергии и щандове, а работещите там трябва да са задължително с маски.  Въвежда се ограничаване на лицата, участващи в групови празненства, до 30 души при строго спазване на противоепидемичните мерки. 

С други две заповеди се разпорежда разкриването на допълнителни легла в лечебните заведения на територията на област Добрич и в болниците за лечение на пациенти с коронавирус. 

Опашки пред новите пунктове за бързи антигенни тестове пред големите болници

За да бъде отслабен натискът върху лечебните заведения, пред държавните болници вече има мобилни пунктове за бързи антигенни тестове. Вчера пред фургона на „Пирогов” се извиха опашки. Тази сутрин още в 8 часа вече имаше чакащи, посочва NOVA.

„За последното денонощие през триажна зала са преминали 150 души, които са имали проблеми, свързани с COVID-19. Правят се PCR тестове, резултатите от които излизат от 24 до 48 часа. Имаме и бързи антигенни тестове, които се правят по преценка на лекаря. Те са безплатни”, каза д-р Боян Зайков.

„Всеки, който преминава оттук, трябва да се въоръжи с търпение, защото стават големи опашки”, допълни той.

Текат 133 проверки на болници, свързани с коронавируса, обяви шефът на агенция "Медицински надзор" д-р Георги Деянов в ефира на bTV. Една от болниците е била санкционирана и е върнала парите от PCR тест на пациент, обяви д-р Деянов, но не пожела да каже името на болницата. 

"Има становище на агенцията, което е публикувано на сайта, че коронавирусът не може да е повод за отказ за приемане на пациент. Никоя болница не бива да връща пациент", обяви шефът на "Медицински надзор". 

Подготвя се заповед преболедувалите COVID-19 военни да даряват кръвна плазма, коментира военният министър Красимир Каракачанов, цитиран от bTV. Той призова останалата част от обществото да направи същото, за да се справим по-бързо с пандемията.

Още четирима медици от лечебните заведения в Ловешка област са заразени с коронавирус, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Новодиагностицирани са двама лекари от Луковит, една медицинска сестра от Държавната психиатрична болница в Ловеч и още една медицинска сестра от МБАЛ - Троян.

Общо положителните проби за COVID-19 през последното денонощие в областта са 30, като са хоспитализирани четирима души.

От РЗИ съобщават още за заразен учител от СУ "Климент Оридски" в Ловеч с последен контакт от 29 октомври и няма да се предприемат мерки в училището.

 Община Пловдив предлага болницата за пациенти с COVID-19 да се финансира от държавата, съобщиха от общинския пресцентър. Община Пловдив подкрепя предложението на Областния оперативен щаб за преобразуване на МБАЛ "Св. Мина" в COVID болница на територията на Пловдив, като център на областта, съобщи зам.-кметът Тодор Чонов, в качеството си на временно изпълняващ длъжността кмет.

Предвид пандемичната обстановка бюджетът на общината е силно напрегнат, събираемостта на приходите не е в очаквания обем, антикризисните мерки го натовариха допълнително, описа положението Чонов.

Затова Община Пловдив очаква преобразуването на МБАЛ "Св. Мина" да се извърши съобразно чл. 94, ал. 2 на Закона за лечебните заведения. Според него в условия на природни бедствия, епидемии и други извънредни обстоятелства, разходите на лечебните заведения се възстановяват от държавата с решение на Министерския съвет.

Обезпокоителна е настоящата ситуация в общинската болница, защото в момента тя не разполага с необходимия персонал и оборудване, за да поеме средно тежки случаи на заболели от COVID-19 пациенти, посочи Тодор Чонов.

В тази връзка той е подготвил писмо до всички общински лечебни заведения да предоставят списък от медицински служители, които желаят да бъдат командировани в бившата Първа градска болница. Директорът на лечебното заведение проф. д-р Петър Петров трябва да предостави доклад за кадровата обезпеченост на болницата, за необходимата медицинска апаратура и консумативи и план за поетапно трансформиране на отделенията.

И още един доклад за необходимите разходи, за да се обезпечи безпроблемно функциониране на болницата като инфекциозна за цялата област.

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници