Обама осъди убийството на американския посланик в Либия

Обама осъди убийството на американския посланик в Либия
Американският лидер отдаде почит на посланик Крис Стивънс и убитите му колеги, загинали, когато тълпа либийски протестиращи нахлули в американското консулство. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама осъди убийството на четирима американци, включително посланика на страната в Либия, при атентат срещу консулството на САЩ в либийския град Бенгази.

Американският лидер отдаде почит на посланик Крис Стивънс и убитите му колеги, загинали, когато тълпа либийски протестиращи, разгневени от съобщенията за обиден за исляма филм, нахлули в американското консулство, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Категорично осъждам ужасната атака срещу дипломатическата ни мисия в Бенгази, която отне живота на четирима американци, включително на посланик Крис Стивънс“, заяви Обама в комюнике, публикувано от Белия дом.

„Точно сега мислите и молитвите на американския народ са насочени към семействата на хората, които загубихме. Те олицетворяват стремежа на Америка за свобода, справедливост и партньорство с държавите и народите по света и остро контрастират с тези на хората, които безжалостно отнеха живота им. Наредих на администрацията ми да предостави всички необходими средства в подкрепа на сигурността на служителите ни в Либия и да увеличи охраната на дипломатическите ни мисии в света“, изтъкна американският държавен глава.

Във вторник в Египет и Либия избухнаха протести, след като мюсюлмански групи научиха, че филм, продуциран в САЩ, осмива пророка Мохамед, най-свещената фигура в исляма.

В Кайро демонстранти нахлуха в посолството и разкъсаха американското знаме, заменяйки го с черното знаме на твърдолинейни ислямистки групировки.

В Бенгази, люлка на миналогодишния бунт срещу бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, протестиращите прибегнаха до насилие и подпалиха консулството.

„Макар САЩ да отхвърлят усилията за очерняне на религиозните вярвания на другите, ние трябва еднозначно да се противопоставим на безсмисленото насилие, което отне живота на тези държавни служители“, отбеляза Барак Обама.

#Барак Обама #САЩ #Президент на САЩ #Либия #Бенгази #убийство #Крис Стивънс #Белия дом #Америка #Египет #Мохамед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници