КОВИД: Рекордни 4,3 милиона новозаразени в целия свят за една седмица (ОБНОВЕНА)

КОВИД: Рекордни 4,3 милиона новозаразени в целия свят за една седмица (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Европейската комисия (ЕК) възнамерява да получи допълнителни 180 милиона дози ваксини за ЕС от американската компания „Moderna“ и консорциума „BioNTech“ и „Pfizer“. За това съобщи „Шпигел“, позовавайки се на дипломатическите кръгове на ЕС.

Според него ЕК иска да закупи още 80 милиона дози ваксина на „Moderna“ и 100 милиона от „BioNTech/Pfizer“.

По-рано Европейската комисия поръча 80 милиона дози ваксина „Moderna“ за страните от ЕС на цена от 21 евро за доза и 200 милиона дози от лекарството (при 15,50 евро за доза), разработено от „BioNTech/Pfizer“.

Според „Шпигел“ общата цена на пакета ще бъде около 3,2 милиарда евро.

Въпросът с Covid-19 ще се реши, когато поне 70 на сто от населението бъде ваксинирано, заяви пред Европейския парламент председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя отново увери, че ще има ваксини за всички в ЕС:

„В рамките на една седмица първата ваксина ще получи разрешение, така че ваксинирането да започне веднага и да продължи следващата година. Закупили сме повече от необходимите дози за всеки в Европа и ще можем да помогнем на съседите си и партньорите си в цял свят чрез КОВАКС, така че никой да не бъде оставане зад борда. За да приключим с пандемията обаче, ще е необходимо да бъде ваксинирано до 70 на сто от населението и това е огромна задача. Затова нека започнем с ваксинирането възможно най-бързо“.

Фон дер Лайен заяви, че само в ЕС от коронавирус умират по 3000 души на ден, а ситуацията в доста страни-членки остава тежка.

Двадесет и седемте страни в Европейския съюз ще могат да започнат ваксинационната си кампания срещу коронавируса в един и същи ден след положително становище на европейския регулатор за ваксината на компаниите "Пфайзер" и "Бионтех", обяви Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Франс прес".

До седмица първата ваксина ще бъде одобрена, ваксинирането ще може да започне незабавно. Това е огромна задача, така че нека започнем тези ваксинации възможно най-бързо, всички заедно, в един и същи ден, заяви Фон дер Лайен, говорейки по видеоконферентна връзка пред Европейския парламент.

Под натиска на Германия Европейската агенция по лекарствата обяви вчера, че ще вземе решение за ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" на 21 декември, седмица по-рано от първоначално планираното.

След като проучи становището на регулатора и се консултира със страните членки (което ще отнеме няколко дни), ЕК ще може да даде условното си разрешение около Коледа за пускане на препарата в ЕС.

Досега сме купили повече дози ваксина, отколкото са нужни за всички в Европа, чрез договори с различни лаборатории, за да си осигурим "диверсифициран портфейл" от ваксини в процес на разработване, припомни Фон дер Лайен. Както заедно преминаваме през тази пандемия, нека заедно, съгласувано и единно да започнем изкореняването на този ужасен вирус, призова председателката на ЕК.

Ваксината срещу Covid-19 ще бъде коледен подарък за всички европейци, за всички граждани на нашия континент, заяви в интервю за италианския в. "Република" заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от ДПА. След одобрението на Европейската агенция по лекарствата ще работим със свръхзвукова скорост, за да дадем и нашето одобрение за ваксината. За два дни ще трябва да свършим работа, която обичайно отнема два месеца, отбеляза Схинас и допълни, че това ще даде възможност на страните от ЕС да започнат ваксинацията около 26 декември.
Вчера Италия, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия, Люксембург и Швейцария съобщиха, че ще координират началото на имунизационните си кампании.

Схинас обяви, че ЕК ще започне информационна кампания в подкрепа на ваксинацията и изрази готовност лично да спори със скептиците по въпроса за вируса. "Прекарах Covid през октомври. Ако някой не вярва във вируса, пратете го при мен и ще му кажа какво означава да се бориш със заболяването, лежейки в болница", каза той.

Повече от 4,3 милиона новопотвърдени случаи на COVID-19 бяха съобщени по целия свят, което е най-много за една седмица от началото на пандемията, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Според данни на световни организации в периода между 7 и 13 декември са регистрирани общо 4 329 927 нови случая на коронавирус и 75 038 смъртни случая.

Преди това най-високите цифри за период от седем дни бяха регистрирани от 16 до 22 ноември - общо 4 060 891 случая.

СЗО казва, че САЩ и Европа носят основната тежест на пандемията с 85 процента нови случаи и 86 процента смъртни случаи.

Въпреки това, за разлика от Северна и Южна Америка, където броят на случаите се увеличава, епидемиологичната ситуация в Европа изглежда се стабилизира.

Разпространението на инфекцията обаче се засилва в Африка, докато в Югоизточна Азия броят на новите случаи непрекъснато намалява.

Между 7 и 13 декември в Северна и Южна Америка са регистрирани над два милиона нови случая, а над 29 хиляди са починали от COVID-19, съобщава агенция ТАСС.

Югоизточна Азия има над 290 000 случая и около 4400 смъртни случая.

През изминалата седмица броят на случаите в САЩ се е увеличил с над 1,4 милиона, в Бразилия с над 302 хиляди, в Турция с над 219 хиляди, в Индия с около 212 хиляди, в Русия с около 193 хиляди и в Германия за около 149 хиляди случая.

Инфекцията също се разпространява бързо в Обединеното кралство - над 124 хиляди нови случая, в Италия над 115 хиляди, във Франция около 82 хиляди.

В Украйна има голям брой новозаразени - над 80 хиляди, а в Полша - около 72 хиляди души.

Считано от днес Германия въвежда още по-строги мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Поне до 10 януари страната ще е в пълен локдаун.

С малки изключения ще затворят всички магазини освен тези за първа необходимост като тези за хранителни стоки и магазините за напитки, както и биомагазините и др.

Частни събирания с приятели, роднини и познати остават разрешени до 5 души общо от собственото и още едно домакинство. Деца под 14-годишна възраст не се броят, съобщи bTV.

Изключение в рестриктивния режим е периодът 24-26 декември, когато се допуска събиране с до 4 души извън собственото домакинство (съпрузи, партньори, роднини по права линия, братя и сестри и техните домакинства).

Прочутото новогодишно плажно парти в Рио де Жанейро няма да се състои заради коронавирусната пандемия, съобщи кметството, цитирано от АФП.

От офиса на градоначалника Марселу Кривела обявиха, че мегапартито с жива музика, фойерверки и стотици хиляди участници няма да се състои в знак на почит към жертвите и в името на сигурността на всички.

Около 180 000 са починалите от Covid-19 в Бразилия с население от 212 млн. Броят на жертвите е най-висок в света след този в САЩ, а случаите на новозаразени се увеличават.

Рио де Жанейро е бразилският щат с най-високо ниво на починали. 

Южна Корея съобщи за рекорден дневен ръст на новите случаи на коронавирус днес и премиерът отправи спешен призив за още болнични легла, предаде Ройтерс.

Болниците са в критично състояние, а само три легла в интензивен сектор са достъпни в Сеул.

Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията съобщи днес за 1078 нови случаи на коронавирус, което е най-висок брой от началото на пандемията.

12 са починалите от заболяването.

Южна Корея успя да запази нивата на разпространение на коронавирус сравнително ниски по време на две предишни вълни, но третата се оказа далеч по-сложна в гъстонаселения столичен регион, отбелязва Ройтерс

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници