Математик: След Нова година се очаква да има средно 600 случая седмично

Математик: След Нова година се очаква да има средно 600 случая седмично
A A+ A++ A

Показване на броя на новозаразените се очаква след новогодишните празници. Това прогнозира математикът д-р Лъчезар Томов. Според него това ще се дължи на празнуването и събирането по време на предстоящите празници, както и на върналите се българи от чужбина, които в момента не се карантинират.

Той заяви, че около Нова година се очаква да има средно 600 случая седмично.

„Да, мерките започват да дават резултат, но той се различава по градове. За да има разхлабване на мерките трябва да има определени условия. Според световни експерти, за да има облекчения трябва да има по 50-60 случая на ден“, коментира математикът пред Нова телевизия.

Според него достигнатите високи нива на новзаразени у нас са били доста притеснителни. Томов определи смъртността за нормална заради покачването на средната възраст на новозаразените.

„С около 10 години се вдигна средната възраст на новозаразените.  Все повече стават 70-80 годишните болни“, коментира той.

Според него друг проблем е късното търсене на помощ.

„Ние превишихме капацитета на здравната система още на 17 октомври, хората които се лекуват вкъщи са с много по-голям шанс да развият усложнения. Това са хора които отиват късно в болница“, заяви той.

#коронавирус #математик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници