След 16 месеца ходене по мъките: България даде убежище на беглец от режима на Путин

След 16 месеца ходене по мъките: България даде убежище на беглец от режима на Путин
A A+ A++ A

България е предоставила убежище на руския опозиционер Евгени Чупов 16 месеца, след като той подаде молба за това.  Така той има статут на бежанец у нас. Това съобщи той в социалната мрежа, като публикува решение на Държавната агенция за бежанците. Съпругата на руснака и четирите им деца ще останат в България с него. 

Евгени Чупов е у нас повече от година, като потърси закрила с твърдението, че не е в безопасност в Русия. 41-годишният мъж е преподавател по английски език и води блог, в който често критикува руските местни власти и активно се занимава с обществена дейност.

През 2015 г. създава движение, което се фокусира върху проблемите на един от големите московски райони. Активно участва в кампанията на опозиционни дейци за изборите на местния парламент – Московската Дума. Твърди, че е задържан многократно заради дейността си. През 2019 г. в Москва се провеждат избори за местния парламент. Тогава неговото движение подкрепя кандидата за депутат Иван Жданов, който е директор и главен юрист на Фонда за борба с корупцията (ФБК) на Алексей Навални, припомня Свободна Европа. 

През август 2019 г. Чупов подаде първата си молба за статут на бежанец, но получи отказ от Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Той обжалва това решение в Административния съд – София град, но делото беше прекратено, защото ДАБ беше оттеглила своето решение, с което отказва на семейство Чупови да останат в България като бежанци.

#Русия #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Дестинации
Последно от Дестинации

Всички новини от Дестинации »