Процесорите Intel Haswell ще задвижват устройства от таблети до сървъри

Процесорите Intel Haswell ще задвижват устройства от таблети до сървъри
A A+ A++ A

Слухове за архитектурата от следващо поколение на Intel с кодовото име Haswell се носят от дълго време, но едва преди дни, по време на събитието Intel Developer Forum (IDF), компанията разкри подробности за бъдещите си планове, свързани с четвъртото поколение Core процесори, които ще са на пазара през следващата година. Haswell е напълно нова архитектура, която е изработена по същия 22-нанометров процес и включва същите 3D tri-gate транзистори от Ivy Bridge. Компанията продължава да се фокусира върху намаляването на използваната енергия и подобряването на графичната производителност, като оптимизациите правят чиповете при една и съща тактова честота по-бързи от тези в серията Ivy Bridge. Налице са много от технологиите в предишното поколение като Turbo Boost и Hyperthreading, а размерът на кеш паметта от първо и второ ниво остава същият.

Подобренията в производителността са главно чрез усъвършенстване на съществуващи технологии - AVX2 е нова версия на Advanced Vector Extensions (AVX) и удвоява скоростта на изчисления с плаваща запетая спрямо Sandy Bridge и Ivy Bridge, а капацитетът на L1 и L2 паметите е увеличен. Добавени към Unified Reservation Station са и два нови порта, което прави възможно изпълнението на 8 операции в един процесорен цикъл - при Sandy Bridge и Ivy Bridge те са 6.

На свой ред според Intel подобренията при енергопотреблението ще доведат до удвоен живот на батерията в сравнение с Ivy Bridge. За последното най-голям принос има нов режим на работа на процесора, който Intel нарича S0ix. Той запазва системата активна, но използва само 5% от енергията, която е нужна на Ivy Bridge, а прехода към работно състояние е почти мигновен. Компанията твърди, че максималната консумация на енергия на чиповете Haswell ULV (Ultra Low Voltage) е 10W при 17W за Ivy Bridge, което е сериозно намаление. Тази стойност ще намалее с бъдещи ревизии на архитектурата. При това положение е реалистично да очакваме да видим таблети с дебелината на третото поколение iPad, които работят с чипове Intel.

В графично отношение положението е още по-интересно, тъй като Haswell обещава два пъти по-висока производителност в сравнение с Intel HD 4000 в Ivy Bridge в зависимост от версията, но при по-ниска консумация на енергия. В една от демонстрациите по време на IDF е показана работа на играта Skyrim с резолюция 1920 x 1080 пиксела и при висок режим на параметрите на качество. Графичният чип поддържа резолюции до 4K, а освен това включва и специална система за декодиране на видео, без да използва други елементи. Първите продукти, които ще видим с новите процесори в началото на следващата година, ще са таблети и лаптопи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници