Цецко би Бойко и Сергей на шах

Цецко би Бойко и Сергей на шах
Премиерът Бойко Борисов участва в представителен шахматен двубой с европейския шампион по шахмат за деца – осемгодишния Цветан Стоянов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След 7-минутна среща по шах премиерът Бойко Борисов бе победен от 8-годишния Цветан Стоянов, който е европейски шампион по шахмат във възрастовата си категория.

Всъщност Цецко победи бързо премиера и министъра на образованието Сергей Игнатов, предаде агенция БГНЕС.

Във втората партия министърът е бил подпомаган от премиера, но силите на властта пак не стигнаха, за да победят малкия гений, който е считан от специалистите за новия Веселин Топалов.

Двубоят бе част от инициативата на Сдружение „Азбукари“ да популяризира високите постижения на младите българи.

Цвета Кирилова, която е председател на сдружението, обясни, че по препоръка на Европейския парламент шахът трябва да влезе в образователната програма на страните – членки на ЕС.

„Ние, съвместно с представителите по шах, ще направим всичко възможно шахът да стане задължителен или свободно избирателен предмет в образователната програма на България. Това е много важно, защото той развива изключително много интелекта на децата“, каза тя.

Министърът на образованието е бил изключително отворен към тази идея и заявил, че ще размишлява по този въпрос, ще се правят и допълнителни проучвания.

Как премиерът загуби за първи път сега от всички двубои, които е имал досега с деца, пита БГНЕС и цитира отговора на треньора на Цецко - Живко Жеков, който обясни, че Бойко Борисов избрал да играе с черните фигури, но допуснал груба грешка в активната си игра – отдалечил един офицер от собствената му армия.

Така малкият Цецко го пленява, получава материално преимущество и въпреки усилията на премиера, малкият го надвива.

Играл е и с министъра на образованието, но резултатът и от втората партия е същият. Малкият шахматист, макар и смутен от камерите, чистосърдечно призна, че премиерът не е бил труден съперник.

„Направи груба грешка“, призна той, но отказа да пише оценки на Бойко Борисов като играч.

#Цветан Стоянов #шахмат #шах #Бойко Борисов #Сергей Игнатов #министър на образованието #министър-председател #Живко Жеков #Веселин Топалов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници