Еврокомисар се скара на „Газпром" заради Източна Европа

Еврокомисар се скара на „Газпром" заради Източна Европа
Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер втвърди тона на ЕС спрямо "Газпром". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският газов гигант „Газпром" трябва да играе по установените от ЕС правила на пазара и да спре да иска от страните в Европа да плащат газ на различни цени, заяви в Литва еврокомисарят по енергийната политика Гюнтер Йотингер.

„Това от което ние се нуждаем е честни условия. В дългосрочен план ние трябва да премахнем различни цени за газа. Газът си е газ. И цената на газа в Берлин или Париж е много по-ниска за разлика от Вилнюс", каза Йотингер, който е еврокомисарят от Германия.

Изказването на Йотингер идва, след като миналата седмица Европейската комисия обяви, че е започнала разследване за газовата политика на руския гигант в 8 държави-членки на Съюза от бившия Съветски блок.

Това са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

В центъра на разследването е това, че „Газпром" използва дългогодишните договори, за да „замрази цените".

Разследването доведе до сериозна критика от страна на руския президент Владимир Путин, но Ойтингер подчерта, че Брюксел просто иска справедливо отношение към всички държави-членки от съюза.

„В края на деня искаме да продължим нашите отношения с „Газпром" на пазарна основа и равни условия за всички държави-членки", каза още Йотингер.

„Владимир Путин знае много добре нашите европейски правила за вътрешния пазар", добави той, подчертавайки, че 500 милиона души са важни потребители за „Газпром".

#Газпром #Гюнтер Йотингер #еврокомисар #природен газ #Русия #България #Чехия #Естония #Унгария #Латвия #Литва #Полша #Словакия #Владимир Путин #президент на Русия #ЕС #Европейски съюз #ЕК #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници