Норвегия въвежда тестове за коронавирус за пристигащите в страната

Норвегия въвежда тестове за коронавирус за пристигащите в страната
Pixabay
A A+ A++ A

Считано от 17:00 часа в понеделник, 18 януари 2021 г., всеки, който през последните 14 дни преди пристигането си в Норвегия е бил в страна с червен рисков индекс (сред които и България), трябва да бъде тестван за SARS-CoV-2 на съответния граничен пункт при влизане на територията на страната. Това съобщиха от МВнР.

Тестът трябва да бъде PCR или антигенен бърз тест и ще е безплатен. Изключение се прави за деца под 12 години; за лица, които могат да докажат с медицински документ, че през последните 6 месеца са преболедували от Covid-19; лица с жизненоважни функции в обществото.

Граждани, които откажат да се тестват без основателна причина и не напуснат незабавно Норвегия, подлежат на глоба и ще бъдат настанени в карантинен хотел за периода на задължителната 10-дневна карантина.

Поради недостатъчен тестови капацитет, при влизане в Норвегия през граничния контролно-пропускателен пункт в Свинесунд, тестването може да бъде извършено и на други места, но не по-късно от 24 часа след преминаване на границата и при условие, че времето за изчакване на граничния пункт надвишава един час.

Остават в сила и следните въведени по-рано изисквания:
- предварителна онлайн регистрация в рамките на 72 часа преди пристигане в Норвегия;
- представяне на отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен не по-рано от 72 часа преди пристигане в Норвегия. Приемат се резултатите, както от PCR тестове, така и от антигенни тестове, задължително преведени на разбираем за местните власти език – норвежки, шведски, датски, английски, френски или немски. От това изискване са освободени гражданите на Норвегия, чужденците със статут на постоянно пребиваващи в Норвегия, често пътуващите с цел работа от Швеция и Финландия, транзитно преминаващите пътници, лицата, които могат да докажат с медицински документи, че през последните 6 месеца са преболедували от Covid-19;
- задължителна 10-дневна карантина при влизане в Норвегия от страни с червен рисков индекс /сред които е и България/;
- пристигащите в Норвегия, които нямат адресна регистрация в Норвегия или техните работодатели и роднини не могат да подсигурят подходящо жилище, трябва да отседнат в карантинен хотел. За подходящо жилище се счита собствена стая с отделен кухненски и санитарен възел.

При нужда от съдействие българските граждани в Норвегия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Осло на следния телефонен номер: +47 22 55 40 40, както и на дежурен телефонен номер в извънработно време: +47 48650093. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Oslo@mfa.bg.
———
Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.
Препоръчваме на българските граждани, при пътувания в чужбина, да се възползват от възможността да се регистрират в рубриката "Пътувам за…” на следния адрес: https://mfa.bg/bg/embassyinfo.



#Норвегия #граница #коронавирус #тест #пристигащи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »