Мутафчийски: Най-ниска опасност от заразяване е да отвориш пощата си, а с най-висока масовите събирания

Мутафчийски: Най-ниска опасност от заразяване е да отвориш пощата си, а с най-висока масовите събирания
A A+ A++ A

Мерките за ограничаване на заболеваемостта от ковид-19 се прилагат съгласно американска скала, която категоризира обектите от 1 до 9, съобщи проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на НОЩ.

"Най-ниска опасност, едно, е да отвориш пощата си, а с най-висока, девет, са религиозните събирания. Следващите по опасност са ресторантите и фитнесите. Футболните и баскетболните мачове са по средата, между 6 и 7, знаете, че почти не остана незаразен футболист, както и от антуража. Публиката е в позиция 8. Магазините са с 3 и 4 индекс на опасност от предаване на зараза, когато се спазват мерките" - каза генералът.

По думите му НОЩ не претендира за изчерпателност на мерките в България, тъй като обществото не може да функционира, без да има откъде да закупи храна и стоки от първа необходимост.

"Коментирал съм с министър Ангелов примитивен и ефикасен начин – да се дава номерче на входа, връща се на изхода. Видял съм го в Гърция. Това е елементарно, но работи. Може и орехи", посочи генералът.

И още:

"Ограничаването на училищата, детски градини и ясли, големите молове и баровете и след четвъртата седмица заболеваемостта започна да спада и в момента има чудесен резултат", обяви той.

При обсъждане на разхлабването водеща е грижата за образованието и здравеопазването. Сега болниците са пълни с болни, които не са ковид болни.

За учениците – министърът на образованието беше пределно ясен – началното образование няма никакви шансове за качествено дистанционно обучение,  противопоказно е дългото стоене пред компютъра. Трябваше да пожертваме други неща. Подкрепяме заповедта със сроковете за охлабване на мерките".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници