Anandtech: iPhone 5 е с 1GB RAM и разработен от Apple процесор

Anandtech: iPhone 5 е с 1GB RAM и разработен от Apple процесор
A A+ A++ A

Apple не сподели подробности за процесора, който задвижва iPhone 5, а предположенията доскоро бяха, че използва чип с две ядра ARM Cortex A15, изработени по 32nm LP HK+MG процес на Samsung. От сайта Anandtech обаче имат друго мнение по въпроса и то е, че в смартфона се използва процесор, който е разработен изцяло от Apple. Той е с архитектура ARMv7, а ядрата му не са базирани на Cortex A9 или A15, а са проектирани от компанията.

Подсказка за това има в новата версия на инструментите за разработка на приложения - основните промени в Xcode 4.5 са изоставянето на поддръжката за ARMv6 ISA, запазването на съвместимост с ARMv7 и включването на новата архитектура от A6 - armv7s. Apple има ARM лицензи, които подобно на Qualcomm позволяват на компанията да прави процесори със определени ядра ARM (като Cortex A8, A9 и A15) и такива със свой дизайн.

Другата подробност за хардуера в iPhone 5 е свързана с оперативната му памет. От Anandtech смятат, че в него се използва 1GB, произведена от Samsung памет. Става дума за DRAM с честота 1066Mhz, която е разделена на два блока от по 512MB, работещи в двуканален режим. Сайта посочва, че паметта в смартфона осигурява скорост на трансфер от 8528MB/sec, което е с 33% повече от RAM паметта в iPhone 4S, но под 12 800 MB/sec на iPad 3.

http://www.anandtech.com/show/6297/iphone-5-memory-size-and-speed-revealed-1gb-lpddr21066
http://www.anandtech.com/show/6292/iphone-5-a6-not-a15-custom-core

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници