Математикът на НОЩ: Това, което предстои през месеците февруари и март, ще е "за последно"

Математикът на НОЩ: Това, което предстои през месеците февруари и март, ще е "за последно"
A A+ A++ A

Това, което предстои през месеците февруари и март, ще е "за последно". Това обави математикът на НОЩ проф. Николай Витанов в ефира на БТВ. По думите му, след като удари новата вълна, предстои масова имунизация. Междувременно времето ще се затопли, което също ще помогне за ограничаване на разпространението на заразата.

В четвъртък от щаба предупредиха, че до две-три седмици можем да очакваме трета вълна. „Едната седмица вече мина“, коментира Витанов. По думите му данните за страната все още е по-скоро добри, но в следващите дни, според изчисленията му, още зони ще влязат в червената зона за разпространение на коронавирус.

„Причината по-скоро е новият вариант на коронавируса. Връщането на учениците е фактор, но не е основният. Има една граница от 1500 случая на ден, която не бива да се прехвърля и това е единицата за страната. Тогава, около тази граница, трябва да се вземат мерки, за да не отидем на 2000-25000 случая на ден“, казва Витанов.

„Не може да се каже, че текущата ситуация, плавното повишаване, се дължи на отпускането на мерките“, смята Витанов. 

Дали ще заприличаме на Великобритания - зависи от нас и от това дали ще успеем да спрем новата вълна, предупреди той. Витанов смята, че увеличаването на новите случаи се дължи на новия щам. 

Връщането на учениците също е фактор, но не основен, заяви той. 

"Има граница от 1500 случая на ден, която не трябва да се прехвърля. Около нея трябва да започнат да се вземат мерки, за да не отидем на 2000-2500 заразени", обясни още математикът

#коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници