Избори 2021: ЦИК обжалва видеозаснемането на броенето на гласовете

Избори 2021: ЦИК обжалва видеозаснемането на броенето на гласовете
A A+ A++ A

15 дни преди изборния ден 4 април, когато ще се проведат парламентарните избори, ЦИК обжалва видеозаснемането на броенето на гласовете. По-рано коалицията "Демократична България" обжалва първоначалния отказ на комисията, а Административният съд в София допусна видеозаснемането. Идеята е всеки представител или застъпник да може да снима попълването на протоколите и броенето на гласовете. 

Предстои делото да бъде разгледано и на по-горна инстанция.

"Протоколът на СИК изглежда по-съвършено различен начин. Той е структуриран  в хоризонтални редове. Това ще доведе до много голям брой цифри, които ще отчетат комисиите. Гласовете са разпределени на 9 реда. Сигнатурите са обратни. Така разбирането и осмислянето става много трудно.  СИК първо трябва да извади бюлетините от кутията и да впише резултатите в протокола от гласуването с хартиена бюлетина. След това данните от машинното гласуване и тези от хартиеното ще се нанесат на едно място. Данните трябва да се сборуват. Има обаче много контроли, които трябва да съвпадат”, обясни в ефира на „Здравей, България” Полина Витанова, секретар на 23 РИК, София.

Според нея всички тези стъпки ще отнемат на представителите на комисиите минимум час и половина. По думите й те са предложили проект за опростяване на изборната книга, който обаче е бил отхвърлен от ЦИК. На членовете може да им се наложи да чакат над 40 часа,  за да предадат протоколите. 

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници