Вирусът у нас: Слаб е интересът към ваксинация в столицата (ОБНОВЕНА)

Вирусът у нас: Слаб е интересът към ваксинация в столицата (ОБНОВЕНА)
A A+ A++ A

Слаб е интересът към зелените коридори за свободна ваксинация срещу Covid-19 в столицата, показа проверка на „Хоризонт“.

Без предварително записани часове имунизират в „Пирогов“, във Военномедицинската академия (ВМА) и в болница „Св. Иван Рилски“.

От сутринта до 13,30 ч. в пункта пред „Пирогов“ са ваксинирани 60 души.

„Чух по новините и дойдох веднага. На 68 години съм и предпочитам да се ваксинирам“, каза мъж.

„Всичко стана много бързо. Изчаках три минути и за две минути ми я биха. Заявиха ми, че няма да има никакви проблеми. Аз даже очаквах, че ще е по болезнено, а то всъщност не усетих“, сподели друг.

„Мислех, че ще има опашка, но важното е да ме ваксинират“, посочи трети.

„Най-добрата ваксина е поставената“, каза четвърти мъж.

До края на март поставяната ваксина в „Пирогов“ ще бъде на „АстраЗенека“. Обособени са 4 имунизационни зони, които работят между 09.00 и 17.00 часа.

Ваксинационният център на ВМА е с работно време от 08.00 до 18.00 ч.

Продължават ваксинациите и по националния електронен регистър, реваксинации и имунизации на планирани целеви групи

Ръководството на затвора в Бургас своевременно е организирало и контролирало провеждането на всички дейности по прилагането на профилактични и противоепидемични мерки, с цел ограничаване на разпространението на COVID-19 и осигуряване на адекватно лечение на заболелите лишени от свобода.

Това констатира разпоредената от министъра на правосъдието Десислава Ахладова проверка в Бургаския затвор, съобщиха от Министерство на правосъдието.

През 2021 г. в затвора с коронавирусна инфекция са диагностицирани 28 лишени от свобода. Към днешна дата излекуваните лишени от свобода в Бургас са 18. Активните случаи на коронавирус са 10, а едно лице е хоспитализирано във външно болнично заведение. На 31 март ще бъде свалена карантината на 9 от тях.

Всички диагностицирани с COVID-19 са изолирани за срок от 14 дни. Терапията на всеки от тях е назначена от лекар. Медицински фелдшер при затвора проследява ежедневно състоянието на пациентите. Контактните лица са изолирани в самостоятелни помещения и са под медицинско наблюдение за 10 дни.

До настоящия момент в затвора в Бургас не е постъпвала заявка за лечение на лишени от свобода с COVID-19 от външни медицински специалисти, както и ръководството на затвора не е отказвало достъп на външни лекари до заболелите лица.

Усложнява се ситуацията с COVID болните в Пловдивска област

Ситуацията с болните от COVID-19 в Пловдивска област се усложнява и вече има над 930 хоспитализирани. По тази причина медицинският щаб реши от днес леглата в здравните заведения с COVID отделения да се увеличат.

Междувременно РЗИ започва разпределението на новите количества ваксини по имунизационните центрове.

В Пловдив и областта заради промени в списъците с членове на секционните избирателни комисии все още продължава имунизирането на администрацията за вота. Така определените за Пловдивската здравна инспекция нови 90 флакона от ваксината на Pfizer ще бъдат използвани за завършване на процеса.

Включени са и всички останали, на които е дошъл редът за поставянето на втора игла.

Отделно нови 4000 дози на ваксината на AstraZeneca ще бъдат предоставени по имунизационните центрове, където се ваксинират записалите се в електронния регистър.

На този етап няма възможност за масова ваксинация, каза заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров.

„Количествата не са големи, така че за зелени коридори е много рано да се говори. Евентуално може да има, но те ще са със AstraZeneca.

Д-р Аргиров подчерта, че продължава ваксинирането и с малките количества на „Модерна“, разпределени още миналата седмица.

Британският вариант на COVID-19 доминира в над 90% от пробите у нас

В доминиращ се превърна британския вариант на COVID-19 у нас. Новината е напълно очаквана, след като по-заразната мутация на коронавируса притисна здравните системи на редица европейски държави при третата вълна на инфекцията.

При 93.3% от секвенираните в Националния център по заразни и паразитни болести проби е установен британския вариант на COVID-19. Изследвани са 134 проби. Най-сериозно е разпределението на мутацията в столицата, където традиционно има и най-голям брой новозаразени, според ежедневните данни на Единния информационен портал.

Данните на центъра са към 29 март. 

Припомняме, че според информацията от тази сутрин заразени с коронавирус за изминалото денонощие са 983-ма души. Процентът на установените, спрямо тестваните остава висок - 24%

България очаква 230 хил. дози ваксини срещу COVID-19 до края на тази седмица и 700 хил. дози до края на април. Осигурени са достатъчно количества ремдесивир, който се прилага при лечението на коронавируса, здравната системата разполага и с всички необходими медикаменти, дезинфектанти и кислород за лечението на пациентите с новия вирус, стана ясно на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и представители на Националния оперативен щаб.

Броят на пациентите в лечебни заведения е повече от предходната вълна, но въпреки това система издържа, благодарение на предварителната подготовка и допълнителните количества дихателни апарати, кислородни концентратори и кислородните инсталации в болниците. „Нямаме притеснения по отношения на повишеното търсене от болнични грижи на пациентите“, коментира здравният министър.

На национално ниво се налага изводът, че изключително много млади хора, които боледуват от COVID-19, при това тежко, късно търсят болнична помощ.

Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че България е далече от стойностите, отчетени в други държави като Словакия, Чехия, Естония или Унгария. „Навсякъде има ръст, повечето от страните затягат мерките“, изтъкна Кунчев. По думите му, ако бъдат удържани настоящите стойности в страната ни, няма да се достигнe извънредна вълна, която да постави на колене здравната система.

ВАКСИНАЦИЯТА

Направените вчера дози са 2355, ваксинираните лица общо до момента са 436 513, като до края на тази седмица очакванията са да бъде достигнат брой от половин милион.

„Общото количество ваксини за България, което очакваме през април, е близо 700 хил. дози. До края на тази седмица ще получим над 230 хил. дози от одобрените до момента ваксини, както и близо 10 000 флакона ремдесивир“, информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той уточни, че за следващия месец имаме потвърждение на близо 250 000 дози от ваксината на „Pfizer/Biontech“, 90 000 дози – на „Moderna“, 300 000 дози – на „AstraZeneca“, а след средата на април очакваме близо 40 000 дози от последната одобрена от Европейската агенция по лекарства ваксина – „Janssen“.

ДАННИТЕ ЗА ДЕНОНОЩИЕТО 

През последните 24 часа у нас са регистрирани 983 нови случая на коронавирус при направени 4 094 теста, сочат данните от Единния информационен портал. Това означава, че 21,26% от взетите проби са дали положителен резултат. 2487 от тестовете са по метода PCR, a останалите 1607 са бързи антигенни тестове.

Най-много нови случаи има в София - 318, след това се нареждат Варна с 91, Бургас с 89 и Пловдив със 65 новозаразени. Областите Хасково и Благоевград са без нито един новозаразен за последните 24 часа.

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 328 753. Броят на активните случаи продължава да се увеличава и към момента те вече са 66 682. Увеличава се и броят на настанените в болница - 9 839, което е рекорд от началото на пандемията и ръст от 165 души само за ден. Увеличава се и броят на настанените в интензивно отделение - 773. Mедицинскитe служители, при които е констатиран новият коронавирус са общо 11703, като 10 са регистрирани през изминалото денонощие.

Броят на излекуваните е по-нисък от този на новозаразените. През последните 24 часа излекувани 457 души, така общият им брой достига 249 361.

Жертвите на болестта у нас са 12 710, 60 от които са от последното денонощие

#коронавирус #ваксина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници