Защо избирателната активност е много важна?

Защо избирателната активност е много важна?
A A+ A++ A

Избирателната активност е едно от сериозните неизвестни на предстоящите избори. Това смята социологът Геновева Петрова от "Алфа рисърч". Пред БНР тя обясни, че колко хора ще отидат до урните зависи и от посланията на участниците в кампанията.

"Избирателната активност ще повлияе на цялостната структура на вота", подчерта Петрова.

По думите й легитимността на парламентарния вот зависи както от ентусиазма и мотивацията на избирателите, така и от фактора "електорално тяло", който също е променлива величина.

"Макар по списъците броят на избирателите да не варира съществено през годините, броят на хората, които реално пребивават в страната и имат право на глас - намалява. Спадът в активността е донякъде обусловен и от този факт", обясни социологът.

Геновева Петрова заяви още, че победителят от изборите трябва или да се опита да формира управление, ако е възможно, или да даде възможност на другите, представени в парламента формации, да опитат това.

"Ако разликата между победителя и останалите формации е достатъчно голяма, те също ще са изправени пред предизвикателството да не успеят". озтъкна тя.

И прогнозира, че 6 или 7 политически формации ще влязат в 45-тото Народно събрание.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници