ГЕРБ да поиска одит на „БДЖ – Товарни превози“, предлага Мутафчиев от БСП

ГЕРБ да поиска одит на „БДЖ – Товарни превози“, предлага Мутафчиев от БСП
Управляващите от ГЕРБ да направят одит на компанията „БДЖ – Товарни превози“, предложи депутатът от БСП и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Управляващите от ГЕРБ да направят одит на компанията „БДЖ – Товарни превози“, предложи депутатът от БСП и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев.

„А защо не направите одит и на „БДЖ - Товарни превози“ или ги отписахте вече, защото ще ги продавате?“, обърна се народният представител към депутатите от ГЕРБ.

Поводът за това е разглежданият и внесен от ГЕРБ проект за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на дейността на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД за периода 1 януари 2011 г. до 30 септември 2012 г., предаде БГНЕС.

Според Петър Мутафчиев такова решение за одит от Сметната палата обикновено се внася от опозицията, а вместо този одит управляващите спокойно могат да си направят проверката и чрез властовите позиции в изпълнителната власт и ресорното министерство, което оглавяват.

В мотивите към проекта на решение, внесен от депутатите от ГЕРБ, е обърнато внимание на факта, че към настоящия момент от Сметната палата не е извършван цялостен одит, който да обхване дейността на дружеството, включително и дъщерните дружества в холдинговата структура.

До настоящия момент, в съответствие със Закона за Сметната палата, одит на „Холдинг БДЖ“ ЕАД е извършван единствено по отношение на изразходване на предоставената субсидия.

В проекта на решение е предвидено срокът за извършване на одита на дружеството да е до 31 декември 2012 г., а срокът за внасяне на окончателния доклад на Сметната палата в Народното събрание – 31 януари 2013 г.

Според вносителите целта на извършването на одит от Сметната палата на „БДЖ – Пътнически превози“ е да се даде оценка за финансовото управление на дружеството, както и оценка на ефекта от извършените структурни промени.

#одит #„Холдинг БДЖ“ #Сметна палата #„БДЖ – Пътнически превози“ #Петър Мутафчиев #БСП #„БДЖ – Товарни превози“ #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници