Избираме новите 240 в невиждани досега избори

Избираме новите 240 в невиждани досега избори
ЦИК
A A+ A++ A

Днес България избира кой ще влезе в новото 45-о Народно събрание. За участие в изборите са се регистрирали 30 партии и коалиции, съответно и толкова ще бъдат номерата в бюлетината. Общо кандидатите за 240-те места в новия парламент са 6895.

По данни на ГРАО право на глас днес имат 6 635 654 души. Има обаче и такива, които няма да могат да упражнят правото си на глас. И не защото са лишени от такова, като например осъдените за престъпления, а защото са се заразили с COVID-19. Разболелите се и карантинираните от петък насам няма да могат да гласуват дори и с подвижните COVID-урни, обявиха още тогава от ЦИК.

Хората, които се намират в България, ще гласуват в 11 983 секции. В болшинството от тях – 9398, ще има и машини за гласуване.

Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Такива има и за карантинираните – 46. В болниците се разкриват други 199.

465 пък са секциите в чужбина. Най-много от тях ще бъдат разположени в Германия, Турция, САЩ и Великобритания, Испания, Франция и Австрия. Трябва да се отбележи и че за настоящите парламентарни избори бяха подадени рекорден брой заявления от сънародниците ни в чужбина, че искат да гласуват – над 87 хил., което е близо двойно повече спрямо миналия вот за 44-тото Народно събрание, когато такова желание бяха заявили малко над 45 хил. българи в чужбина. Именно поради тази причина и броят на секциите зад граница е рекордно висок.

Днешните парламентарни избори ще бъдат особени – заради пандемията. В и около избирателните секции ще се спазва дистанция, създадена е необходимата дисциплина, дезинфекцията на места (например химикалката в тъмната стаичка) ще е буквално след всеки гласувал. Самите секции ще имат отделен вход и изход. Когато има опашка от желаещи да гласуват – ще бъде обозначено как, къде и на какво разстояние от другите хора да се изчаква. Тъмната стаичка също няма да е каквато сме свикнали да е – тя нама да има завеси, а входът й ще е обърнат към стената, за да не се докосват гласуващите до паравана.

Както и на всички закрити места, според заповедите, в секциите ще се влиза с маска, която покрива носа и устата. Когато показваме личната си карта или паспорта, за идентификация ще трябва за кратко да свалим маската си пред члена на секционната комисия, който да ни разпознае и намери в списъка.

Избирателните секции в България се отварят в 7:00 ч. и ще бъдат затворени в 20:00 ч. Ако пред някоя секция в този час има чакащи, които желаят да гласуват, избирателният ден там ще бъде удължен, за да могат хората от опашката да упражнят правото си на глас. Но такива секции ще се затварят най-късно до 21:00 ч.



#избори #covid-19 #депутати #секции #дезинфекция #чужбина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »