Йордан Опиц влезе в затвора

Йордан Опиц влезе в затвора
Дебатът дали Опиц трябва да излежи присъдата се разгоря отново миналата седмица, когато той заяви в телевизионно интервю, че до дни трябва да влезе в затвора и няма да издържи там. Снимка: ТВ7
A A+ A++ A

Йордан Опиц, чието име нашумя, след като беше осъден заради убийство на Мариан Янчев при опит за кражба в кооперацията му  през 2007 г., е задържан в сряда за изпълнение на присъдата му.

Задържането и привеждането му в затвора е за изпълнение на наложеното му на последна инстанция наказание от 5 години лишаване от свобода, предаде „Дневник“, като се позова на информация на Софийската градска прокуратура.

Малко по-рано близки на Опиц информираха за това, че се пристъпва към изпълнение на наказанието.

От повече от седмица в социалните мрежи и медиите текат яростни дебати дали Опиц, който се занимава с рисуване на икони, трябва да бъде помилван от президента, или е редно да излежи 5-годишната си присъда за това, че е убил човек. Оценките за Опиц са разделени между „хладнокръвен убиец“ и „жертва“.

Йордан Опиц е осъден на 5 години затвор на последна инстанция от Върховния касационен съд и трябва да плати по 80 хил. лева кръвнина на всеки от родителите на убития през 2007 г. 25-годишен Мариан Янчев.

Дискусията около присъдата е, тъй като се предполага, че убитият младеж е влязъл в кооперацията на Опиц, за да краде. Преди това блокът е бил многократно обиран.

Младежът не е бил в дома на Опиц, а е бил застрелян в момент, когато е тръгнал да бяга от входа. Художникът обясни в телевизионни интервюта, че видял предмет в ръката му, вероятно отвертка.

Дебатът дали Опиц трябва да излежи присъдата се разгоря отново миналата седмица, когато той даде интервю за сутрешния блок на bTV и съобщи, че до дни предстои да влезе в затвора и че няма да издържи там.

Веднага след телевизионното интервю на Опиц във „Фейсбук“ беше създадена група, която настоява той да бъде помилван от президента и да не излежава ефективно присъдата си.

След няколко дни на уточнения, в които става известно, че молба за помилване се подава лично от засегнатия, във вторник иконописецът съобщи, цитиран от вестник „24 часа“, че е поискал от държавния глава наказанието му да бъде опростено.

От статията стана известно, че той трябва да изкара първоначалния т.нар. адаптационен период в затвора, след което ще бъде преместен в общежитието в Казичене, където да излежи присъдата си при по-лек режим.

В същото време тръгна обратната кампания – блогъри развиха тезата, че Опиц не трябва да бъде помилван, посочвайки като основен аргумент, че действията му са били противозаконни.

От вторник вечерта пък потребители на „Фейсбук“ се оплакват, че са се оказали членове на групата в защита на Йордан Опиц, без съгласието им и без да споделят идеята.

Това става възможно, тъй като за групите в социалната мрежа не е необходимо изричното съгласие на лицето, а то може да бъде добавяно от всеки негов приятел.

Разбрали, че защитават човек, когото не намират за невинен, някои от участниците в мрежата изразиха недоволството си, а впоследствие съобщиха, че са били изключени от администраторите.

В сряда група граждани, сред които учени, писатели, журналисти и др., изпратиха пък писмо до главния прокурор Борис Велчев с искане „за отмяна на явно несправедливата присъда“.

„Улицата никога няма да успее да раздаде право в България. Ние сме демократична държава. Аз като вицепрезидент и в конкретния казус няма да допусна улицата да въздаде право или да направи така, че да не бъдат чути фактите“, заяви в сряда сутринта пред Дарик радио вицепрезидентът Маргарита Попова, на която държавният глава делегира правата около помилванията.

Тя уточни, че тепърва Комисията по помилванията ще разгледа казуса и ще се действа по реда, както се прави с всички останали помилвания, по които няма такива бурни дискусии и обществен натиск.

#Йордан Опиц #Върховния касационен съд #Софийската градска прокуратура #Маргарита Попова #вицепрезидент #Фейсбук #Борис Велчев #главен прокурор #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници