С новите си телефони HTC иска да избегне старите грешки

С новите си телефони HTC иска да избегне старите грешки
A A+ A++ A

Преди събитието в Ню Йорк на HTC, което ще започне след по-малко от 3 часа и което очакваме да ни донесе новини за поне два нови телефона с марката на компанията, в сайта BBC попаднахме на любопитно интервю с маркетинговия шеф на HTC Джейсън Макензи, който отговаря и за глобалните продажби. В материала се напомня за трудната година за HTC и за намаляващите й продажби, докато в същото време специализираната преса и потребителите не спират да сипят похвали за топмодела HTC One X, който дебютира на пазара през април. На теория подобен силен топмодел би трябвало да помогне и за продажбите на останалите устройства в портфолиото на компанията, но практиката е друга и резултатите на компанията са далеч от очакваните. В същото време Samsung се радва на все по-голям успех.

Каква е причината? Според Джейсън Макензи пазарът на мобилни телефони е променен и все по-малко потребители влизат в магазините, без да знаят какво искат да си купят - проучване на компанията е показало, че 70% от хората се информират предварително и в повечето случаи HTC няма възможност да постави в ръцете им модел от серията HTC One, за да се убедят сами в качествата му. Това подсказва, че в крайна сметка всичко опира до маркетинга и до парите, които се отделят за него. Това обаче се оказва проблем за HTC, които разполагат с около една шеста от парите, които Samsung харчи за тези цели. Макензи признава, че HTC не може да бъде като Samsung и Apple, които могат да си позволят да засипят с реклами всички канали и така да си гарантират продажби. Вместо това компанията трябва да търси по-креативни начини за спечелване на клиентите.

Дори и с ограничен маркетингов бюджет, HTC, изглежда, не успява да го използва по правилния начин. В материала се цитира Бен Ууд, анализатор в CCS Insight, който посочва, че рекламната кампания около One X е имала погрешно послание. Клиповете показваха скачащи от самолет модели, които биваха снимани с One X в полет. Рекламата беше ефектна, но носеше малко информация за телефона, смята Бен Ууд. Според него досега HTC са имали много успешни маркетингови кампании, но тази не е била сред тях. Той посочва, че операторите са харесвали HTC и хората, които работят за компанията, и са им обещали поддръжка, но това се е променило с идването на Samsung и огромните му маркетингови бюджети.

След като Samsung стана един от доминиращите играчи при Android, позиция, която компанията заема благодарение на усилията на HTC за популяризиране на платформата (тайванците са първият партньор на Google и направиха най-много за навлизането на Android), компанията вижда шанс за пробив с Windows Phone 8. И макар че засега платформата се асоциира с Nokia, HTC възнамерява да промени това. Според Макензи Windows Phone 7 не е осигурявал достатъчно опции за диференциране, които да помогнат за осигуряване на статуса на топмодел, който е бил възможен при Android. Това вече не е така.

Според Бен Ууд HTC и Nokia се надяват, че около Windows Phone ще се създаде голяма подемна вълна, вследствие на маркетинговите усилия на Microsoft около старта на Windows 8. Предстои да видим дали това ще е така, а междувременно HTC ще фокусира маркетинговите си усилия към интернет, където ще се опита да образова потребителите на какво са способни устройствата на компанията.

http://www.bbc.com/news/technology-19638862

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници