Само Сърбия с по-лошо здравеопазване от България

Само Сърбия с по-лошо здравеопазване от България
Според здравния министър Десислава Атанасова въпреки ежегодното увеличаване на средствата, отделяни за сектора, тенденциите в развитието на качеството на здравеопазването не са положителни. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Сърбия е единствената държава, която се нарежда след България по качество на здравеопазването в Европа, заяви д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Това той направи по повод на започналата в София Международна конференция за неравенствата и различията в здравните системи на европейските държави, предаде Дарик радио.

Според него основните проблеми в отделните държави са достъпът до терапия и качеството на здравните услуги, както и правата на пациентите.

Д-р Хасърджиев потвърди тезата, че България отделя най-малкия процент от брутния си вътрешен продукт за здравеопазване.

„Последни сме и при нивата на реимбурсация за повечето лекарства“, констатира още той.

По думите на председателя на пациентската организация, когато българинът влезе в аптеката, заплаща най-висок процент от джоба си спрямо гражданите в съседните страни.

Оказва се, че българите заплащат над 50% от парите за терапията си, докато в Дания например гражданите имат годишен лимит на средствата, които доплащат, и той не трябва да надвишава 200 евро.

„В България за някои лекарства пациентите заплащат тази сума за един месец“, обясни д-р Станимир Хасърджиев.

Според здравния министър Десислава Атанасова въпреки ежегодното увеличаване на средствата, отделяни за сектора, тенденциите в развитието на качеството на здравеопазването не са положителни.

„Трябва да направим ясен анализ дали тези средства, които даваме, ще намалят нивата на заболеваемост на населението“, подчерта Атанасова.

Тя беше категорична, че трябва да се инвестира повече в доболничната помощ, профилактиката, както и в другите сектори – образование, социална политика и спорт, тъй като тези политики били взаимносвързани.

#Сърбия #България #Европа #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #Дания #София #д-р Станимир Хасърджиев #Националната пациентска организация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници