Делото за пожара във влака София–Кардам на финал

Делото за пожара във влака София–Кардам на финал
Според обвинението вината на подсъдимите е в бездействието им, а не в действията им. Съдът обаче я прие и започна изслушване на пледоариите. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Апелативният съд във Велико Търново реши, че събраните доказателства по делото за пожара във влака София–Кардам са достатъчни, и не уважи искането на защитата на подсъдимите заседанието да бъде отложено, за да се насрочат нови експертиза и разпити на свидетели, съобщи БТА.

Това е пето заседание по делото за пожара, при който през февруари 2008 година загинаха девет души.

През септември 2011 г. Върховният касационен съд отмени решението на търновския съд, който намали присъдите на подсъдимите – шафнерът Георги Георгиев получи 8 години и 6 месеца затвор, а началникът на влака Иванка Костадинова – 5, след като на предишната инстанция двамата бяха осъдени съответно на 12 и 8 години лишаване на свобода.

Според обвинението те са изпълнили немарливо служебните си задължения и са причинили по непредпазливост смъртта на жертвите.

Апелативната прокуратура във Велико Търново пък протестира оправдателната присъда на Георги Иванов, бивш директор на поделение „Спални и специални вагони“ в БДЖ.

Пред магистратите в четвъртък бяха представени резултатите от последната техническа експертиза, направена на базата на следствен експеримент. Тя разглежда дали са били адекватни действията на началника на влака Иванка Костадинова.

Защитата нарече експертизата хипотетична и поиска допълнение към нея, предаде bTV.

„Съвсем резонно е да се поиска допълнение, когато има неизяснени моменти и експертизата не може да се произнесе“, заяви Тодор Иринчев, адвокат на „Пътнически превози“ в БДЖ.

Според обвинението вината на подсъдимите е в бездействието им, а не в действията им. Съдът обаче я прие и започна изслушване на пледоариите.

„Много неща са отрязани за 2-3 години и много лъжи са казани, искам истината – да се прочете обвинителният акт по телевизията, подробно, за мен специално“, каза обаче пред bTV шафнерът Георги Иванов.

Той не се признава за виновен и твърди, че е направил всичко по силите си, но не е могъл да спаси всички.

Близките на загиналите при пожара пък се надяват това да е последното съдебно заседание и са огорчени от тромавия процес.

„В тази съдебна зала като че ли всички забравят, че сме се събрали за 9 загубени живота за няколко минути, вследствие на бездействието на БДЖ, слабия професионализъм и неадекватните действия, за това не се иска нито средно, нито висше образование – да дръпнеш една спирачка, да отвориш вратите и да евакуираш пътниците. А ние се занимаваме сега какво е можело да направи началничката на влака и така до безкрайност да разтягаме във времето този процес и да я оневиним“, възмути се Дора Вичева, майка на загиналия Даниел Вичев, който беше на 25 години по време на трагедията.

Заседанието продължава и в петък, очаква се делото да бъде обявено за решаване.

#Велико Търново #София #Кардам #влак #пожар #Георги Георгиев #Иванка Костадинова #БДЖ #Дора Вичева #Даниел Вичев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници