Напрежение в съдебната система: Магистрати излязоха на мълчалив протест

Напрежение в съдебната система: Магистрати излязоха на мълчалив протест
A A+ A++ A

Напрежение в съдебната система. Следователи, прокурори и съдии в редица градове излязоха на мълчалив протест заради готвените промени в Закона за съдебната власт. Магистратите се обявяват против обсъжданото в парламента закриване на специализираните прокуратури и съдилища.

Това обявиха в разпространена декларация, в която се обявяват срещу гласуваните от правната комисия в парламента промени, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити.

„Ако сме правова и конституционна държава, не би следвало в настоящия момент темата за извънредността на спецмагистратурите да се повдига отново. Ако сме правова държава, не би следвало без какъвто и да било сравнителен анализ да се мотивира извод за липса на резултатност от правоприлагането на специализираните органи на съдебна власт, пише в позицията на спецпрокурорите и служителите”, се посочва в позицията на магистратите.

Според тях с внесеното  предложение в  45-то Народно събрание за изменение и допълнение на НПК и ЗСВ се нарушават принципа за разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

В декларацията си те задават и въпроса дали решението за закриване на спецпрокуратурата и спецсъдът без аргументи не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи? „Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет, пише в становището на спецпрокурорите и администрацията.

#мълчалив протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници