Българката Антоанета Николова начело на международната Инициатива за свободни медии на Балканите

Българката Антоанета Николова начело на международната Инициатива за свободни медии на Балканите
A A+ A++ A

Българската журналистка Антоанета Николова оглави международната организация Инициатива за свободни медии на Балканите, чиято цел е да защитава свободата и правата на журналистите в Югоизточна Европа. Тя ще продължи да бъде част от екипа на EURACTIV България, успоредно със задълженията си като директор на новата организация.

Първото събитие на Инициатива ще се проведе на 3 юни именно със съдействието на EURACTIV.bg. Това ще бъде международна конференция за свободата на медиите в Западните Балкани.

Целта на медийната организация е да следи и информира аудиторията в Европа и Северна Америка за заплахите за демокрацията и мира в региона от нарушаването на свободата на местните медии.

Екипът на инициативата коментира, че през последните години средата за свободните медии на Балканите се е влошила рязко в няколко балкански държави.

Заплахите и тормозът върху журналистите са се увеличиха неимоверно на фона на политически изкривяване на медийния пазар в полза на държавните медии или в полза на частни медии, които поддържат проправителствена редакционна политика.

“В много случаи опитите на властите в някои балкански страни да “управляват“ информацията за отговора на пандемията Covid-19 влошиха (медийната) ситуация. Обществата в целия регион се оказват изложени на високи нива на дезинформация, без независими критични гласове”, съобщава създателите на новата организация.

Нейната цел е да информира западните правителства и общества за действителните сериозни нарушения на свободата на медиите, включително физически нападения срещу журналисти, опитът за заглушаване на независимите гласове, както и използването на дискриминационно законодателство и практиките за ограничаване на възможностите за функционирането на свободните медии.

Инициативата за свободни медии ще работи с местни организации за свобода на медиите, независими медии, мозъчни тръстове и отделни публични фигури, за да фокусира вниманието върху проблемите на региона.

В Надзорния съвет на организацията влизат седем международно признати фигури. Част от борда е бившият американски посланик в България Джеймс Пардю; Олга Кавран, която е била говорител и координатор в Международния трибунал за бивща Югославния; британският разследващ журналист Джон Суиини, който е работил 17 години за предаванията на ББС, включително “Панорама”; в борда влиза и Питър Хорокс, който е бил директор на международната служба на ББС; медийният анализатор Соня Каникова, известният френски журналист Ерик Жозеф и неговият италиански колега Андреа Бонани.

Пред EURACTIV.bg Антоанета Николова каза, че като дългогодишен кореспондент в Брюксел е наясно колко е трудно за колегите и на хората на Балканите да получават внимание и подкрепа от медиите и политиците на Запад.

„Международните информационни бюлетини обръщат внимание на Югоизточна Европа само когато има драматични събития. За съжаление, когато медийното отразяване отшуми, местните журналисти, интелектуалци и активисти остават сами и се застават и тормоз от властите и са откъснати от международната аудитория”.

„Опитът ми в България в работата с национални телевизии на два пъти приключи с прекратяване договора ми поради „неудобно “отразяване”. Но по-тревожна е нарастващата тенденция на автоцензура в балканските медии. Журналистите си спестяват неприятности, а новините спестяват неудобни теми за властта като предлагат така нареченото меко отразяване.”

„Имах късмета в кариерата си да работя в много страни и да споделя опита си с знаещи и опитни западни колеги, които отговориха на моето предложение за създаване на BFMI. Работата ми в EURACTIV със сигурност ми помогна.“

#Антоанета Николова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници