Хора с увреждания поискаха правото си на независим живот

Хора с увреждания поискаха правото си на независим живот
Десетки хора с увреждания излязоха пред Министерския съвет и Народното събрание, за да поискат нов Закон за хора с увреждания и Закон за личната помощ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки хора с увреждания излязоха пред Министерския съвет и Народното събрание, за да напомнят на управляващите, че имат право на независим живот.

Те поискаха нов Закон за хората с увреждания и Закон за личната помощ, предаде БГНЕС.

Хората със специални нужди се събраха на площад „Света Неделя“, откъдето се отправиха на поход „за независимостта на хората с увреждания“, който приключи символично на площад „Независимост“ почти под прозорците на премиера Бойко Борисов.

За министър-председателя организаторите на инициативата бяха подготвили дори и лента, която да отреже, но не да я прибере след това в джоба си, а да я сложи на ревера си в знак на съпричастност към проблемите на хората с увреждания.

Бойко Борисов обаче присъстваше на откриването на Международния технически панаир в Пловдив и вместо него с хората с увреждания се срещна Георги Калайджиев от неговия кабинет и представители на социалното министерство.

„Имаме ангажимента и волята да направим всичко необходимо, за да се подобри нещо, макар и малко, за хората с увреждания, и сме отворени за разговори, за нови идеи, които да помогнат на тях. Исканията са изпълними. Нашата воля е да достигнем стандарта на живот на хората с увреждания в по-развитите страни в Западна Европа“, заяви Георги Калайджиев.

Той получи няколко големи кашона, събрали волята на хиляди граждани, които искат да могат да живеят достойно.

„В рамките на няколко дни събрахме няколко хиляди подписа в подкрепа на член 19 от Конвенцията за правата на хората с увреждания в подкрепа на независимия живот“, обясни Петър Кичашки.

„Един човек да има в специализирана институция за хора с увреждания, който да не иска да живее там и да иска да живее независимо и да не може – това е престъпление срещу човечеството, защото една минута, прекарана в такъв дом, е една загубена минута“, добави той.

Българите с увреждания искат да могат да избират къде да живеят, къде да учат, да могат сами да подреждат живота си.

Те настояват за прилагане на практика на вече ратифицираната от българския парламент Конвенция за правата на хората с увреждания, нов Закон за хора с увреждания и Закон за личната помощ.

#Петър Кичашки #площад „Независимост“ #Закон за личната помощ #Закон за хората с увреждания #премиер на България #Бойко Борисов #Министерски съвет #протест #хора с увреждания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници