Полицаи заплашват МВР със съд заради неплатен нощен труд

Полицаи заплашват МВР със съд заради неплатен нощен труд
Полицаи протестираха в неделя и понеделник с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Полицаи планират да заведат дела заради неизплатени възнаграждения за нощен труд и работа в празнични дни, обяви зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Добромир Добрев.

Едно от исканията на протестиращите полицаи е именно да бъде заплащан нощният труд, който постоянно полагат, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Синдикалисти вече заявиха, че е възможно да се обърнат и към Комисията за защита от дискриминация.

И председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Валентин Попов заяви по време на протестите, че единствено в системата на МВР не се заплаща по никакъв начин нощният труд.

„Нека никой не се опитва да ме убеждава, че нощният труд не се отразява на работата“, каза Попов, който в неделя излезе на протест след нощна смяна.

Добромир Добрев отказа да коментира изявлението на премиера Бойко Борисов, че заплатите в МВР ще бъдат увеличени веднага щом това е възможно, защото информацията не пристигнала до синдикатите по официален ред.

Той допълни, че в министерството има нужда от реформи, за да бъдат и гражданите по-сигурни.

Засега обаче управляващите предлагат едва 5-7% увеличение на заплатите, докато синдикатите настояват за 25% или в краен случай 11%, за да покрият ръста на инфлацията.

„Средната заплата на редовия полицай на улицата е около 450 лв. и той е един от най-зле платените държавни служители. Ръст на заплатите с 25% се равнява на около 90 лв. по-високи доходи на служителите на реда. При правилно разпределение на бюджета на МВР това увеличение е напълно възможно“, коментира пък бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурността Николай Радулов.

Той изтъкна, че служителите на силовото министерство са около 50 000, като една трета от тях работят в администрацията, която получава между 40% и 43% от фонд „Работна заплата“ – почти колкото двама служители на улицата.

Николай Радулов е категоричен, че ако администрацията се намали наполовина, това ще доведе до спестяване на средства в размер на 23% от бюджета, които ще стигнат за исканите увеличения на доходите на редовите полицаи.

#заплати #Фонд „Работна заплата“ #Николай Радулов #Добромир Добрев #протест #полицаи #СФСМВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници