Комитова алармира за недостиг в бюджета на АПИ

Комитова алармира за недостиг в бюджета на АПИ
A A+ A++ A

В АПИ има бюджет за текущ ремонт и поддръжка и бюджет за АМ „Хемус“. За АМ „Хемус“ се отпускат пари целево, които не могат да се използват за друго. За текущ ремонт и поддръжка АПИ разполага с 382 млн. лева, но за 2021 г. на различни фирми по договори са дължими 1,5 млрд. лева. Това разкри служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на брифинг във връзка с бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„След като вече е гласувана тази сума, предишното ръководство на АПИ възлага по договори текущи ремонти и поддръжка в размер на 1,5 милиарда лева”, обясни Комитова. Освен това, когато е поело Пътната агенция, новото ръководство открива, че вече са разплатени 382 милиона.

„Попитахме фирмите, защо са работили, без да са обезпечени техните договори. Работили са срещу аванси. Така било от няколко години. В края на годината получавали парите си с министерски постановления”, обясни Комитова.

Тя представи данните от последните няколко години. През 2018 година бюджетът е бил за 328 милиона, а в края на годината са разплатени над 2 милиарда. Парите са били от излишъка на бюджета, обясни още Комитова.

През 2019 г. са били предвидени над 420 милиона, а са изплатени над 1,4 милиарда. През 2020 са предвидени 339 милиона, а са разплатени над 1,7 милиарда.

#Комитова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници