Мечтата на комара: Потни, блондинки, пълни и активни хора с кръвна група 0

Мечтата на комара: Потни, блондинки, пълни и активни хора с кръвна група 0
A A+ A++ A

Всяко семейство знае онзи свой член, който сякаш е имунизиран срещу досадните кръвопийци, както и другия, който пък незнайно защо винаги обира ухапванията. Някои хора привличат комарите толкова силно, че направо стават на решето, а други могат да преброят случаите на ухапване, толкова са редки.

Защо комарите предпочитат едни хора пред други?
 

От всичко известно на науката може да се обобщи профилът на любимата жертва на комара. Това естествената блондинка, облечена в черна рокличка, висока, спортуваща, гореща и евентуално с нулева кръвна група Защо?

Не е мит, че комарите наистина предпочитат да хапят жени. Но не само защото носят по-оскъдно облекло през лятото и така предоставят повече площи за атака.

Естествено русите и със светла кожа обикновено са по-лесни жертви, защото са със сравнително по-нежна и тънка кожа, следователно трябват по-малко усилия, за да стигнат комарите до кръвта им.

Но и това е само част от обяснението. Някои от излъчваните с потта вещества привличат насекомите повече от други и затова едни хора са буквално магнит за тях, а други, с различен метаболизъм, са им безинтересни.

Комарът безпогрешно определя повишена температура и точно към такъв човек се насочва с предимство.

Това е част от обяснението и за разпространението на маларията, характерна с трескавото състояние на болните и повишената температура.

Първи ориентир за кръвопиещите, както бе отбелязано, е наличието на въглероден двуокис - значи нещо диша.

След това се включва термолокаторът им - топло е, живо е. И се насочват натам. После, ако има избор, според отделените от потта миризми нападат този, чиято обмяна говори за идеалната за тях кръв.

Твърди се, че комарите имат предпочитание към кръвната група на жертвата. Хората с нулева стават площадка за “добив” два пъти по-често от останалите, твърди едно японско проучване. Но при избор на вечеря комарите набелязват храната и по външния вид, смятат американските учени.

Например активните през деня комари харесват черно, морскосиньо и въобще синьо, защото тези цветове изпъкват и са рядкост в горещото време. Но тези, които се настървяват вечер, предпочитали светлите нюанси.

Има предположения, че комарите налитат на тъмни предмети, може би защото се затоплят по-бързо от слънцето. Затова бялата риза или тениска може да ви спестят няколко ухапвания, а оскъдна черна рокля би трябвало да е покана за кръвопиеца. Всъщност хапят женските комари. И това, че женски налитат на женски, също не е рядко явление в природата.

Хората, които се занимават повече с упражнения, спорт или физически труд, със сигурност са по-привлекателни за комарите.

Едрите и активни хора реално са в рисковата група на плячката заради по-бързите скорости на метаболитните си процеси. Те на практика се разхождат с постоянен етикет “вкусно”. Дори когато си почиват, изгарят повече енергия от дребните хора, защото тялото им има нужда от повече енергия да поддържа кръвообращението. Така се използва повече “гориво” и съответно се отделя повече въглероден двуокис, отколкото при хората с по-бавни метаболитни процеси.

Високите и пълните хора дори само заради големината си са в менюто на комара. Насекомото разглежда големия човек като голям източник. А когато е горещ и потен, комарите направо го обожават.

Ако сте с нормално телосложение, имате шанс 1:10 природата да ви е снабдила с биорепелент под формата на естествена телесна миризма, която отблъсква комарите.

Става дума за органични вещества, наречени кетони. Те се произвеждат от кожата и когато са в големи дози, наподобяват миризмата на ферментиращ плод. Учените предполагат, че репелентната телесна миризма може да се предава наследствено, но нямат строго научно доказателство. Както и не знаят точно защо кетоните гонят комарите, но градят хипотезата, че заблуждават сетивата им.

Миризмата е най-основното, което привлича комарите

Човешкото тяло произвежда близо 500 различни летливи химически вещества, които се усещат като телесна миризма. Кръвосмучещите могат да разпознаят голяма част от тези молекули с помощта на генетично монтирана “антена” върху главата им.

Насекомите са привличани от пот, млечна киселина, пикочна киселина и октенол. Млечната киселина се отделя активно чрез порите след физически упражнения или засилена активност. Пикочна киселина също се промъква през порите, а съединението октенол присъства не само в потта, а и в дъха ни. Ако тичате в зона, пълна с комари, потите се и дишате учестено, почти 100% е сигурно, че ще похапнат с вас, дори и да не сте блондинка с черна плисирана поличка.

Комарите по принцип обичат топлите хора. Без значение дали поначало сте си топли, или в момента сте заети с тежък физически труд, упражнения или спорт.Обяснението е в комбинирането на останалите фактори по време на активната дейност.

Бременните също са в рисковата група

Природата подлага бъдещите майки на редица неудобства и изпитания и едно от тях са комарите. Бременните са по-уязвими и отнасят двойно повече ухапвания. Състоянието им повишава леко телесната температура, което не остава незабелязано за технически добре оборудваните с биоизмервателни уреди кръвопийци.

Често очакващите бебе се потят по-обилно по редица причини, което също предизвиква интереса на комарите. Третият утежняващ фактор е умората, която кара жените в това състояние да дишат учестено и по-дълбоко, а така произвеждат повече въглероден двуокис.

Хормоналните промени в организма също оказват влияние - те могат да променят телесната миризма, така че тя да стане по-сладникава и привлекателна за летящите вампири. 

Дете, нахапано от комари

Най-чувствителни след ухапване са децата. Важно е да не им позволяваме да разчесват раничките, тъй като се получава вторично инфектиране и по-бавно заздравяване. Специално за децата са особено подходящи и антиалергичните кремове, които могат да се намерят в аптеките, а също и гривните срещу комари.

А що се отнася до бащите, мит е, че който пие алкохол, гони комарите. Още преди 20 години едно японско проучване установи, че дори една бира прави пиещия по-желан от комарите. Обяснението на учените е просто - напитка с алкохол провокира потене и повишаване на телесната температура, което си е рисков фактор за ухапване. Френски учени също получиха сходни резултати - повече ухапвания има за любителите дори на нискоградусния алкохол през лятото. Те обаче добавили още едно предположение за ефекта, а именно промяната в мириса на кожата след употреба. 

 
 

Източник: lupa.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници