И пред ООН Иран запази правото си на ответен удар при нападение

И пред ООН Иран запази правото си на ответен удар при нападение
Иран отвърна на определената от Израел „червена линия“ за ядрената програма на Техеран, като заяви, че е достатъчно силен да се защити. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Иран запази правото си на ответен удар с пълна сила, ако бъде атакуван, и предупреди, че разполага с достатъчно ресурси да отвърне на заплаха.

Иран отвърна на определената от Израел „червена линия“ за ядрената програма на Техеран, като заяви, че е достатъчно силен да се защити и че запазва правото си на ответен удар със сила в случай на нападение, предадоха Ройтерс и БНР.

„След по-малко от година Иран ще разполага с достатъчно материал за атомна бомба“, обяви по-рано премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Международната общност трябва да даде недвусмислено предупреждение на Иран да се откаже от ядрените си амбиции, защото след по-малко от година иранците ще имат достатъчно материал за атомна бомба“, предупреди Бенямин Нетаняху.

По думите му единственият начин да се попречи по мирен път на Иран да се сдобие с атомна бомба е да се постави ясна червена линия за иранската оръжейна програма.

Израел е направил „безпочвени и абсурдни обвинения срещу напълно мирната атомна програма“ на Иран, заяви мисията на Иран в ООН.

„Докато използването или заплашването с използване на сила под всякакъв претекст е опасно нарушение на принципите на договора на ООН и международното право, както и нормите на международните отношения, израелските чиновници са толкова груби, че те всеки ден заплашват държавите в региона с военно нападение“, заяви Иран.

„Ислямска република Иран е достатъчно силна, за да се защити, и си запазва пълното право да отговори с пълна сила срещу всяко нападение“, допълни иранската мисия в ООН.

През последните почти 10 години Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Русия и Китай безуспешно преговарят с Иран в опит да го убедят да спре атомната си програма в замяна на политически и икономически инициативи.

#Иран #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Общо събрание на ООН #ОС на ООН #ядрена програма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници