Президентът и ЦИК се обединиха, че избори 2 в 1 могат да бъдат реализирани

Президентът и ЦИК се обединиха, че избори 2 в 1 могат да бъдат реализирани
A A+ A++ A
Избори 2 в 1 са възможни. До този извод стигнаха президентът Румен Радев и членовете на ЦИК на специална среща по темата на "Дондуков" 2.

Държавният глава попита избирателната комисия за тяхната организационна, физическа, финансова и времева готовност за провеждане на избори 2 в 1 и настоя за добра разяснителна кампания.

Технологично организационно е възможно да се проведат избори 2 в 1, обясни председателката на ЦИК Камелия Нейкова. Но членовете на изборния орган все още не могат да дадат ясни становища с една карта ли ще се гласува, каква ще е поредността на вота, както и дали машините ще стигнат. 

Разделението на отговорностите между президентската институция и НС предполага и отделни кампании, и отделни избори. Още повече, че това досега не е ставало в нашата практика, нито в други страни около нас. Но от друга страна отделните избори изискват повече финансови средства. А и българите натрупаха тази година електорална умора, за да гласуват на три поредни недели. НС определи последната възможна дата за президентските избори, а върнатият вчера мандат значително стеснява възможностите за маневриране с датата на парламентарните избори. Затова в обществото все повече се говори за избори 2 в 1, заяви в обръщението си към изборната администрация държавният глава. 

От технологична гледна точка - ако изборите са на различни дати, между тях трябва да има критичен минимум от 2 седмици, с оглед машинното гласуване. Това обаче, както и вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, може да доведе до отлагане на един от двата вота чак за последната неделя на ноември.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи закупуването на допълнителни машини, обясни Нейкова. Тя даде пример, че на вота през юли в около 2350 секции са гласували между 300 и 400 избиратели. За да е достатъчно времето за гласуване, в максимален брой секции трябва да се осигури втора машина, тъй като тогава и електронните бюлетини ще са две и технологичното време за всеки избирател ще е поне 1 път и половина спрямо сегашното.

Избирателите ще трябва да разлистят повече от 6 страници и това също ще удължи процеса. Може да се стартира и с две карти, но сме виждали версия, с която с една карта се стартират и двата избора, обясниха от ЦИК.

Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще струват по-евтино, отколкото са на различни дати, защото това зависи от технологичните решения. Но при такъв вот логистиката ще бъде извършена само веднъж. 

Коментира се, че двойно ще се увеличи или намали, аз не мога да се ангажирам категорично, обясни Нейкова. И може би някои разходи ще бъдат оптимизирани, включително някои организационни решения.

При избори в 3 последователни седмици ще има допълнително разходи за възнаграждения на членовете на СИК - около 85 хиляди души, които ще трябва да получат възнаграждение, което на последните избори беше между 160 и 200 лв. Това обясни обаче Емил Войнов от ЦИК, цитиран от "24 часа". 

Освен това при избори в 3 седмици 3 пъти ще трябва да се прави логистиката. А на последните избори логистиката за 1 тур ни струваше 5 милиона, цитира данни той.

Допълнителният разход за закупуване на машини така или иначе ще трябва да се направи за местните избори през 2023 г. - така че евентуален допълнителен разход сега, ще намали разходите след 2 г.

Според Димитър Димитров при вот 3 поредни седмици ще бъде затруднена логистиката.

Не са правени опити колко време ще отнеме на избирателите да гласуват с 1 машина в два вида избори. Ще трябва много по-мащабна разяснителна кампания, обясни Росица Матева.

В ЦИК са имали готовност да приемат хронограмата за президентските избори и изчаквали решение дали ще има вот 2 в 1. Но тъй като това са два национални избора - обсъждахме варианта да има една хронограма и едни и същи изборни книжа, с изключение на тези, които не могат да бъдат едни и същи. Обучението на комисиите също ще бъде извършено, имаме опит от провеждането на национални избори. Комисиите биха се справили с провеждането на избори 2 в 1.

Най-голямото предизвикателство ще е за избирателите и е много важно да има гаранции, че всеки избирател ще отиде към урната информиран, заяви секретарят по правни въпроси на президента проф. Емилия Друмева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници