„Дер Щандарт“: Обвиняват Борисов, че търси медиен комфорт преди изборите

„Дер Щандарт“: Обвиняват Борисов, че търси медиен комфорт преди изборите
Под заглавие „Нови надежди за Хабсбург в България“ вестник „Дер Щандарт“ пише за „поредния обрат“ в правния спор за собствеността на вестниците „Труд“ и „24 часа“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Спорът за собствеността на вестниците „24 часа“ и „Труд“ се превърна в политически, след като премиерът на България Бойко Борисов бе обвинен, че се стреми да си осигури медиен комфорт преди парламентарните избори през 2013 г., коментира австрийският „Дер Щандарт“.

Под заглавие „Нови надежди за Хабсбург в България“ виенското издание пише за „поредния обрат“ в правния спор за собствеността на вестниците „Труд“ и „24 часа“, предаде БНР.

„Дер Щандарт“ има предвид „внезапната смяна“ на съдебния състав в София, който разглежда жалбата на групата около Карл Хабсбург срещу собствениците Огнян Донев и Любомир Павлов.

Съдийката, която е поела делото тази седмица, вече е отменила решения на своята предшественичка, която през ноември 2011 г. възстанови позициите им на мажоритарни собственици, и ще задвижи отново производството по обвинението срещу Павлов за фалшифициране на документи, смята членът на виенската група инвеститори Христо Грозев, цитиран от „Дер Щандарт“.

Спорът за контрола върху „Труд“ и „24 часа“ се превърна в политически скандал в България.

Премиерът Бойко Борисов дори бе обвинен, че с оглед на парламентарните избори през лятото на 2013 г. се стреми да разшири благосклонния към правителството медиен ландшафт в страната, пише австрийският всекидневник.

Той препечатва твърдението на сайта „Биволъ“, че Бойко Борисов е обещал да спре съдебното производство за пране на пари и данъчни измами срещу Любомир Павлов, ако той се съгласи да препродаде вестниците.

Според „Дер Щандарт“ другият собственик – Огнян Донев, желае да се раздели с бившите издания на ВАЦ. Пред австрийския вестник Донев е споделил, че случаят е започнал да вреди на бизнеса му.

През август съсобственикът на „Медийна група България“ Любомир Павлов се отказа от поста председател на Съюза на издателите. Това стана, след като в края на юли му бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци в размер на 500 000 лева и пране на пари при управлението му в Общинска банка преди години.

Наложена му бе гаранция от 100 000 лева, която по-късно бе намалена на 50 000.

Междувременно на Огнян Донев бе повдигнато обвинение за извършено данъчно престъпление в особено големи размери. Определена му бе рекордна парична гаранция от 500 000 лева, която обаче по-късно също бе намалена на 50 000 лв.

Преди това и Павлов, и Донев бяха обвинени в пране на пари, документна измама и за използване на документ с невярно съдържание по делото, което бившите им съдружници Христо Грозев и Карл фон Хабсбург водят с тях за собствеността на „Труд“ и „24 часа“.

#премиер на България #Бойко Борисов #Любомир Павлов #Огнян Донев #Карл Хабсбург #вестник „Труд“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници