Втора условна присъда получи гинеколог за смъртта на новородено

Втора условна присъда получи гинеколог за смъртта на новородено
Окръжният съд в Шумен призна за виновен д-р Валентин Германов и му наложи условна присъда от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.
A A+ A++ A

Втора условна присъда получи гинеколог, причинил смъртта на новородено бебе заради немарливо изпълнение на служебните си задължения.

Окръжният съд в Шумен призна за виновен д-р Валентин Германов и му наложи условна присъда от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, предаде БТА.

В резултат на некачествената работа на лекаря през октомври 2008 г. е починал новороденият Емилиян Генчев. Според аутопсията причината за смъртта е задушване в утробата на майката. Експертите са категорични, че е на лице закъсняло родово решение.

Въпреки условната присъда, лекарят ще може да упражнява професията си, като ще плати 24 000 лв. обезщетение на родителите на починалото бебе, както и 4500 лв. разноски по делото.

Това е втората присъда за д-р Валентин Германов, след като през декември 2011 г. шуменските магистрати му наложиха същото наказание, но заради допуснати процесуални нарушения Варненският апелативен съд върна делото за ново разглеждане.

Д-р Германов в момента работи във Варна.

Присъдата на шуменските магистрати може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок.

Майката на починалото момченце - Росица Антонова, заяви, че присъдата я удовлетворява, предаде бТВ.

„Чакаме сега решението на варненския Апелативен съд. Искам всичко да свърши и виновният да си понесе наказанието," добави тя.

#новородено #условна присъда #служебни задължения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници