Лагард: САЩ и еврозоната са виновни за кризата

Лагард: САЩ и еврозоната са виновни за кризата
„В Европа въпросът е как и кога ще се подходи и разреши кризата, а в САЩ е как и кога ще се заемат с фискалната скала“, изтъкна Лагард. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Несигурността около финансовата криза на еврозоната и т.нар. фискална скала в Съединените щати са причините за изоставането на световната икономика, заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард.

„В Европа въпросът е как и кога ще се подходи и разреши кризата, а в САЩ е как и кога ще се заемат с фискалната скала“, изтъкна Лагард в интервю за Си Би Ес Нюз.

По думите й значение има също какви ще са дългосрочните фактори за икономическата политика в страни като САЩ или Япония.

„Това са фактори на несигурност, които наистина пречат на хората да вземат инвестиционни решения, решения за наемане на персонал, решения за преки чуждестранни инвестиции“, посочи французойката.

Миналия месец Конгресът на САЩ не предприе действия по спорния дебат за надвисналата „фискална скала“ – термин, използван, за да бъде описана комбинацията от повишаване на данъци и съкращаване на разходи на стойност 600 милиарда долара, която ще стане факт на 31 декември, ако не бъдат предприети действия. Дебатът беше отложен за след изборите на 6 ноември, отбелязва БНР.

Очаква се следващата седмица МВФ да обяви, че понижава прогнозата си за световния икономически растеж на 3 процента през тази година.

#Кристин Лагард #САЩ #еврозона #Международния валутен фонд #МВФ #директор на МВФ #фискална скала #Европа #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници