Бизнесът и работещите щели да плащат за по-високите пенсии

Бизнесът и работещите щели да плащат за по-високите пенсии
В понеделник Националният осигурителен институт (НОИ) предложи средно увеличение на минималните осигурителни прагове догодина с 3.3%. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

По-голямата част от нужните около 600 млн. лева за увеличение на пенсиите от 1 април 2013 г. ще дойдат от бизнеса и работещите, а не от по-висока събираемост на данъците или намалени административни разходи, пише в. „Сега“ в броя си от вторник.

Това е така заради увеличението на осигурителните прагове и плащаните от държавата осигуровки на военните и полицаите, посочва изданието.

В понеделник Националният осигурителен институт (НОИ) предложи средно увеличение на минималните осигурителни прагове догодина с 3.3%.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов подчерта, че в тези сфери, където няма договорка между бизнес и синдикати, няма да налага средното увеличение.

Предлага се увеличение на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лв. По данни на НОИ в момента на 2000 лв. се осигуряват около 100 000 души.

От тях 20 583 са декларирали заплати между 2000 лв. и 2200 лв., т.е. те са около новия праг, пише още вестникът. От тази мярка се очакват 43.8 млн. лв. повече в бюджета на НОИ.

Според работодателите от Българската стопанска камара чрез административното и необосновано икономически увеличение на праговете се намалява разликата между ниско- и висококвалифицираните работници.

В бюджета на Общественото осигуряване не се залага увеличение на осигурителните вноски, посочва „Сега“.

В същото време обаче се увеличава с 20% осигурителният трансфер от бюджета за военните и полицаите, „за да могат да се покриват разходите на сегашните пенсионери от силовите ведомства“, обясни Младенов.

Така вноската скача от 20.8% на 40.8%, което е за сметка на данъкоплатците. От тази мярка в НОИ трябва да влязат около 220 млн. лв., които досега се брояха като дефицит.

Постоянна става приетата като антикризисна мярка от 1 юли 2010 г. бизнесът да плаща първите три дни от болничните.

Тогава мярката беше приета с много компромиси от бизнеса и синдикатите. От това НОИ печели на година около 100 млн. лв. от обезщетения, според в. „Сега“.

Разбра се, че увеличението на пенсиите ще бъде диференцирано. Според управителя на НОИ Бисер Петков такова увеличение е по-справедливо, тъй като средният осигурителен доход за година назад, който е показател при изчисляването на всяка пенсия, през годините постоянно нараства.

Пред bTV във вторник социалният министър Тотю Младенов отрече цялата тежест от увеличението на пенсиите да падне върху работещите данъкоплатци.

„Малка част от приходите ще дойдат от работещите. Основната част ще е от по-ефективна събираемост, по-добра заетост, по-високи доходи“, обясни министърът.

#пенсии #Националният осигурителен институт #НОИ #Тотю Младенов #министър на труда и социалната политика #Българската стопанска камара #БСК #Бисер Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »