Трупно цвете "фалос" разцъфтя след четвърт век в Нидерландия (ВИДЕО)

Трупно цвете "фалос" разцъфтя след четвърт век в Нидерландия (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Изключително рядкото растение Аморфофалус разцъфна в ботаническата градина на университета в нидерландския град Лайден. Явлението е уникално, защото се случва веднъж  на всеки две десетилетия или повече.

За последно "цвете пенис" - както е най-известно заради формата си, наподобяваща фалос, е разтваряло цвета си през 1997 година, съобщава UPI.  

Растението е обичайна гледка в Индонезия, където разцъфва доста по-често. На Стария континент обаче климатът е доста по-неблагоприятел и подобно събитие е рядкост, посочват ботаници. 

Затова учените в Университета в Лайден с изненада установили, че едно от 6-годишните им растения се е сдобило с цвят в средата на септември.

На необичайното събитие присъстваха десетки любопитни, които се насладиха не само на необичайната фалическа форма на цвета, но и на миризмата на разлагаща се плът - друга характерна особеност за това растение. 

Аморфофалусът е най-голямото цвете в света и още се нарича "трупно цвете". То е открито за пръв път през 1878 година в дъждовните гори на индонезийския остров Суматра.

Може да достигне тегло до 130 килограма, до 3 метра височина, а листата му често достигат дължина от около 6 метра. Особеност при това растение е, че цветът му издава лека миризма на мърша, с която цели да отблъсне евентуална заплаха.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници