Как да се освободите от старите и ненужни лекарства безопасно?

Как да се освободите от старите и ненужни лекарства безопасно?
A A+ A++ A

Всеки от нас купува поне по един медикамент, а често и повече, когато боледува. Но какво правим, когато открием, че срокът на годност на лекарството е изтекъл или когато лечението приключи? Изхвърляме го в кофата за боклук? Специалистите съветват да подхождаме внимателно към освобождаването от старите и ненужни лекарства, защото опасност има.

Рядко се съобщава за отравяния с медикаменти, но всъщност недопустимо е изобщо да се случват подобни отравяния. Някои лекарства могат да са изключително опасни, а в някои случаи приемането им по невнимание може да е фатално за деца или домашни любимци дори в единична доза.

Ето защо специалистите препоръчват старите и ненужни медикаменти да се изхвърлят според вида на лекарството. Повечето медикаменти можете да изхвърлите в боклука, но за да няма опасност от поглъщането им, отделете ги от опаковката и ги смесете с неприятен на вкус боклук (например отпадъците от кафе-машината или котешката тоалетна), поставете сместа в отделен плик и така я изхвърлете в кофата за боклук.

Малка група лекарства са особено опасни и най-безвредно се смята изхвърлянето им в канала или тоалетната – така не могат да бъдат погълнати по погрешка. Такива лекарства са съдържащите Fentanyl, Morphine, Pethidine, Diazepam, Methadone.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници