Иран отправи предупреждение срещу намесата на Запада в Сирия

Иран отправи предупреждение срещу намесата на Запада в Сирия
Иранският външен министър Али Акбар Салехи заедно със сирийския си колега Уалид ал-Моалем по врем на среща в Дамаск, септември 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Иранският външен министър Али Акбар Салехи описа Техеран като „силен съюзник на Сирия“ и предупреди чуждестранните сили да не се намесват в конфликта.

Салехи подчерта обаче, че сирийското правителство трябва да признае опозицията, която от 18 месеца организира въоръжени бунтове срещу президента Башар ал Асад, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

„Когато външни сили казват на сирийския народ: „Вижте, вашият президент трябва да си върви“, това не е правилният начин“, коментира Салехи.

По-рано в четвъртък в интервю посланикът на Иран в Русия Махмуд-Реза Саджади заяви, че иранският ядрен проблем ще бъде решен, ако Западът престане да се отнася враждебно към Техеран.

В събота високопоставени представители на западните страни пък заявиха, че Европейският съюз и САЩ имат намерение да засилят санкциите срещу Иран като част от международната кампания за оказване на натиск срещу страната заради неуспешните преговори за спирането на обогатяването на уран.

Мярката трябва да възпре Израел да предприеме евентуален военен удар, съобщиха представителите, на фона на навлизането на конфронтацията в критична фаза.

Стъпките на западните страни за увеличаване на натиска върху Иран станаха още по-неотложни след призива на израелския премиер Бенямин Нетаняху за определяне на пределна граница за развитието на ядрената програма на Ислямската република, коментират дипломати.

Преговорите между Нетаняху и президента на САЩ Барак Обама в петък според дипломатите сочат, че позициите на Израел и САЩ относно Иран се сближават.

Междувременно пък стана ясно, че броят на сирийските бежанци в Турция продължава да расте и достогна близо 100 000 души.

Турция - един от основните опоненти на режима в Дамаск, неотдавна предупреди, че не може да поеме повече от 100 000 бежанци и призова за безопасни зони на сирийска земя.

Заради сирийските бежанци миграционният поток и към България през последните два месеца се е увеличил с 50%, съобщи в събота вътрешният министър Цветан Цветанов.

Заради увеличения приток на емигранти в „Гранична полиция“ са предприети мерки за по-засилено присъствие по границата ни с Турция.

По време на посещението на вътрешния министър в Турция в събота е било обсъдено и създаването на съвместни екипи по границата, както и създаването на контактен център, позициониран на ГКПП - Капитан Андреево.

#Европейският съюз #САЩ #Израел #ЕС #Иран #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Барак Обама #президент #на САЩ #Техеран #Али Акбар Салехи #Турция #„Гранична полиция“ #бежанци #Сирия #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"