Иран ще спре ядрената си програма, ако Шесторката спре враждебната си политика

Иран ще спре ядрената си програма, ако Шесторката спре враждебната си политика
Ирански демонстранти по време на протести срещу САЩ в Техеран, септември 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Иранският ядрен проблем ще бъде решен, ако Западът престане да се отнася враждебно към Техеран, заяви в интервю посланикът на ислямската република в Русия Махмуд-Реза Саджади.

Саджади подчерта, че Иран нееднократно е изразявал готовност за провеждане на „честни и конструктивни“ преговори с Шесторката (Русия, САЩ, Китай, Франция, Великобритания и Германия), предаде БГНЕС.

„Ние вярваме, че ако Западът прекрати враждебната си политика по отношение на Иран и действа в рамките на съглашението за неразпространение на ядрените оръжия, иранският ядрен проблем ще бъде решен“, заяви иранският посланик в Москва.

Саджади каза още, че „Иран без каквито и да е усилия даде отговор на въпросите относно своята ядрена програма в рамките на съглашението за неразпространение на ядрените оръжия, тъй като тази програма е с мирен характер и основана на нормите на въпросното съглашение“.

В края на септември 2012 г. Техеран отвърна на определената от Израел „червена линия“ за ядрената програма на страната, като заяви, че е достатъчно силен да се защити и че запазва правото си на ответен удар със сила в случай на нападение.

„След по-малко от година Иран ще разполага с достатъчно материал за атомна бомба“, обяви по-рано премиерът на Израел Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

„Международната общност трябва да даде недвусмислено предупреждение на Иран да се откаже от ядрените си амбиции, защото след по-малко от година иранците ще имат достатъчно материал за атомна бомба“, предупреди Бенямин Нетаняху.

По думите му единственият начин да се попречи по мирен път на Иран да се сдобие с атомна бомба е да се постави ясна червена линия за иранската оръжейна програма.

Израел е направил „безпочвени и абсурдни обвинения срещу напълно мирната атомна програма“ на Иран, заяви мисията на Иран в ООН.

„Докато използването или заплашването с използване на сила под всякакъв претекст е опасно нарушение на принципите на договора на ООН и международното право, както и нормите на международните отношения, израелските чиновници са толкова груби, че те всеки ден заплашват държавите в региона с военно нападение“, заяви Иран.

„Ислямска република Иран е достатъчно силна, за да се защити, и си запазва пълното право да отговори с пълна сила срещу всяко нападение“, допълни иранската мисия в ООН.

През последните почти 10 години Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Русия и Китай безуспешно преговарят с Иран в опит да го убедят да спре атомната си програма в замяна на политически и икономически инициативи.

#Иран #атомна бомба #Бенямин Нетаняху #ООН #Ню Йорк #ОС на ООН #Общо събрание на ООН #премиер на Израел #ядрена програма на Иран #Съвет за сигурност на ООН #СС на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"